Ilko_S

Ilko_S

Обучават 7000 лекари от Спешната помощ

здравеопазването д-р Илко Семерджиев.

Проектът е на стойност 7 млн. лева и е с продължителност 34 месеца. Средствата ще бъдат използвани и за създаването на Национален център за обучение и квалификация в системата за Спешна медицинска помощ.

Проектът е в съответствие с приоритетите на Министерството на здравеопазването и допълва предприетите мерки за осигуряване на специфични обучения по спешна медицинска помощ, подчерта социалният министър Гълъб Донев. Основната цел е повишаване на знанията и уменията на здравните специалисти, така че да се създаде устойчивост в системата, добави той.

В обучението ще бъдат включени всички работещи в системата на Спешната помощ - лекари, фелдшери, сестри, парамедици. Ще бъдат изготвени учебни програми, които ще бъдат различни за отделните видове служители.

Вицепремиерът д-р Илко Семерджиев уточни, че ще бъде изградена по-динамична среда за обучение на парамедици, за да може кадровият потенциал на Спешната медицинска помощ да бъде завършен. Предстои разработването на методики за периодична оценка на квалификацията и професионалните умения на работещите в спешната помощ. Периодично ще бъде извършвана проверка на квалификацията на работещите, а когато е необходимо, ще преминават през обучение.