DSC_3482

DSC_3482

Оркестър, рекордьор на Гинес, свири в Бургас

Концертът им в Бургас е на 3-ти септември от 20.00 часа и е част от Балканското им турне. В морския град музикантите ще свирят в подкрепа на кандидатурата на града за Европейска столица на културата през 2019 година.

В оркестърът има 60 цигулари, 9 души, които свирят на виола, 6 на цимбали, 6 на чело, 10 на контрабас и 10 на кларинет. Те изпълняват произведения на Брамс, Бизе, Щраус, правят импровизации по познати руски романси, циганска музика от Виторио Монти и Григорис Диницу.

Гостуването им у нас е по покана на "Арт БГ" и се оосъществява за Бургас в партньорство с общината, която предоставя Летния театър безплатно за концерта. Той е с капацитет от 2250 места, но има възможност за побиране на правостоящи, така че броят на зрителите стига цифрата от 3000 души.

За първи път "100 унгарски цигулки" ще свирят под открито небе. Традиционно те изпълняват своите произведения в зали. Свирили са в прочутата зала "Олимпия" в Париж и в "Роял Алберт хол" в Лондон.

За турнето на Балканите музикантите идват с екип от 30 души. Изискванията им са за по-големи легла, токайско вино и унгарски мезета, както и за достатъчно количество мед. "Ще направим всичко възможно те да се чувстват добре у нас", каза Петър Харалампиев - продуцент на "Арт БГ". Фирмата организира турнето им и в Сърбия, Гърция и Румъния.

Билетите за концерта им ще бъдат пуснати в продажба от утре - 21 май в мрежата на "Ивентим". Първите 300 билета са по-евтини с 10 лева. Промоционалните билети струват от 10 до 50 лева, а за ВИП местата - 70 лева.

Снимка Лина Главинова