kozunak

kozunak

От 6 до 8 лв. е цената на великденския козунак във Варна

спрямо миналата година с около 1.50 на килограм. Обикновеният великденски обреден хляб се търгува до 4 лева за 500 грама. Същият грамаж от тестеното изделие, в което има допълнения като локум, мармалад, стафиди или орехи е на цена до 6 лева.
Пекари в местни фурни съобщиха, че все още не са формирали продажната цена за изделието. Стойността ще се калкулира утре спрямо тази на яйцата. Пекарите увериха още, че на пазара ще се предлагат козунаци от 400, 500 и 800 грама, което ще позволи всеки да закупи обреден хляб за празника. 
Пазарът е залят от козунаци направени от т. нар. козуначен микс, без яйца, а с яйчен меланж, оцветители, емулгатори и подобрители. Те са само от изкуствени съставки, именно заради това се продава на цена от 2 лева за 500 грама. 
Производителите съветват, че най-сигурно е да се купуват козунаци от местната фурна, в чието качество сте се уверили. 
Козунаците са най-вкусни до 48 часа след като се изпекат, казват пекарите. Качественото изделие има специфична златисто-кафява на цвят коричка. Тя обикновено е поръсена със захар, която се карамелизира по време на изпичането на изделието. То има характерна сладост и при разчупването му се забелязват т. нар. конци на тестото, защото се спазва специфична технология при производството. При нея се формира тестото в определени нишки, които се запазват, въпреки изпичането и втасването.

Днес+