HrantDink

HrantDink

Паметна плоча на журналист за 100 г. арменски геноцид Тя ще бъде монтирана на северната фасада на арменската църква "Сурп Хач" в града. Поводът е 100 години от арменския геноцид. Проектът се реализира с подкрепата на Степан Дадурян, арменско църковно настоятелство при храм "Сурп Хач", фондация "Хрант Динк" и Агоп Мовсесян - представител за Бургас на общоарменски благотворителен съюз "Акбу".

Хрант Динк е етнически арменец. Роден през 1954 година в град Малатия, източноцентрална Турция. През 1996 година в Истанбул създава и става главен редактор на вестник "Агос" (в превод от арменски - бразда). Вестникът е двуезичен. Печата се на арменски и на турски. На страниците на вестника Хрант Динк засяга теми, свързани с арменския геноцид. През 2007 година е убит пред редакцията на вестника от турски националисти.
Сега неговата памет ще бъде почетена и в Бургас от арменската общност. Паметната плоча ще бъде открита на 24-ти април в 16.30 часа. На тази дата е кулминацията на проявите в арменската столица Ереван, посветени на 100 години от геноцида над арменците.