P1150287

P1150287

ПБС иска еднаква минимална заплата в ЕС

на партията Георги Анастасов. Днес той пристигна в морския град, за да участва в  кръгла маса на тема: "Доходи, потребители и защита". Инициативата се провежда в шестте най-големи града в  страната. Освен него във форума участваха още  кандидатът за евродепутат от листата на "Коалиция за България" -  Светлина Йолчева, която е и зам.-председател на "Български социалдемократи", член на президиума на Партията на европейските социалисти (ПЕС) и член на етичната комисия на Социалистическия интернационал, Дина Димитрова – областен председател за Бургас на "Български социалдемократи", експертът Дамян Лазаров, който е експредседател на Комисията за защита на потребителите, и  Еленко Божков - зам.-председател на ПБС и член на ДКЕВР.

"Основната тема, която разглеждаме, са доходите и възможностите  за тяхното повишаване. Гордеем се, че успяхме да наложим нещо много радикално в политическия манифест, приет от ПЕС, а именно - "Въвеждане на достойно минимално заплащане в Европа, установено или в закон или чрез колективно договаряне". Това е наше предложение и то ще се реализира, ако ПЕС спечели евроизборите и Мартин Шулц бъде избран за президент на Европейската комисия", каза Георги Анастасов.

Според него текстът от манифеста пряко кореспондира с идеята за уеднаквяване на  минималните  работни заплати  в Европейския съюз.

"Знаем, че уеднаквяването на минималните работни заплати в България и в страните от ЕС не може да се случи веднага. Затова предлагаме 3 етапа. В първия  разликата между минималната работна заплата в България и тази в Люксембург трябва да стане 5 пъти, след това 3 пъти, а на последния етап да се уеднаквят. В момента разликата е около 10 пъти или, ако в България минималната работна заплата е 170 евро, то  в Люксембург тя е над 1700 евро", допълни Анастасов.

Според него вдигането на заплатите  в България няма да е за сметка на дребния и средния  бизнес.