Пенсионери се учат как да сърфират в нета Средствата за курса, който е безплатен за хората от третата възраст, са осигурени от сдружението чрез дарение от Българо-американското общество във Вашингтон, ръководено от бившия посланик на САЩ в България Сол Полански.

 

14 пенсионери, сред които двама мъже, на възраст от 61 до 78 години прилежно се обучават в продължение на месец. Първата група премина през курса през август.

"За жалост у нас няма нито една програма чийто донор да са възрастните хора, а и те са потенциалните потребители на електронното управление. Имат нужда от този курс, за да усвоят основни стъпки и да могат да работят с компютъра", обясни Даниела Божинова - изпълнителен директор на БСНГИ.

Курсистите от третата възраст се запознават с операционната система, учат се да правят текстова обработка и да сърфират в интернет. Повечето от тях имат близки в чужбина и искат да говорят с тях по скайпа. Те се учат и как да си проверят сметката за тока.

"Любознателни сме. Имаме желание да се учим. Вече знам как да вляза в страницата на най-голямата търсачка, да изпиша и да намеря това, което търся", обяснява курсистка.

Повечето от тях имат компютър у дома си и продължават с обучението в домашни условия.

Желанието на Даниела Божинова е да осигури няколко компютъра, с които да се обособи кът в пенсионерски клуб и обучението да продължи там. За това обаче се търсят фирми, които могат да дарят компютрите.