Облачно и с валежи ще бъде времето в цялата страна. Графика НИХМ

Облачно и с валежи ще бъде времето в цялата страна. Графика НИХМ

Под влияние на средиземноморски циклон, преминаващ южно от България, метеорологичната обстановка значително ще се усложни. Валежите ще продължат и на много места ще са значителни по количество. След обяд със застудяването в Западна и Централна България дъждът ще премине в сняг и ще започне да се образува снежна покривка. По проходите ще има виелици и навявания. Ще духа силен северозападен, в източната половина от страната - североизточен вятър и с него ще нахлува студен въздух. Температурите ще се понижават и към 14 часа ще са от 0° в западните райони до 16°-17° на места в Югоизточна България, където преди обяд ще духа силен югозападен вятър; там ще има и гръмотевична дейност. През нощта срещу неделя валежите ще продължат, ще са значителни, в по-голямата част от Източна България дъждът също ще премине в сняг. В Североизточна България ще духа бурен северен вятър, ще има снежни виелици и ще се образуват преспи и навявания, съобщиха от Националния институт по метеорология и хидрология.

В планините ще бъде облачно със значителни валежи, които и в ниските части ще преминат в сняг. Ще духа бурен югозападен вятър, който най-напред в ниските части ще се ориентира от север-северозапад. Ще има снежни виелици, по проходите ще се образуват преспи и навявания. Поради обилните снеговалежи видимостта ще бъде силно намалена. Температурите ще се понижават и към 14 часа на височина 1200 метра ще бъде около 3°, на 2000 метра около минус 1°.

По Черноморието ще бъде облачно и дъждовно. Очакват се значителни валежи, а по южното крайбрежие и гръмотевична дейност. Ще духа силен, преди обяд - югозападен, след обяд - североизточен вятър. Максимални температури: 10°-17°. Температурата на морската вода е 9°-11°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала с тенденция на усилване. През нощта срещу неделя метеорологичната обстановка значително ще се усложни.