Георги Манев посочи като причина за исканата оставка политическото говорене на Пламен Янев. Снимка Бургас без цензура

Георги Манев посочи като причина за исканата оставка политическото говорене на Пламен Янев. Снимка Бургас без цензура

Георги Манев - почетен председател на създадената от него "Средна европейска класа", ще поиска оставката на областния управител Пламен Янев, който е и член на Изпълнителния съвет на партията. "На 20-ти ноември ще представя декларация в Общинския съвет, за да могат и колегите - съветници, които желаят да я подкрепят, след която ще я изпратя на министър-председателя Николай Денков", заяви Георги Манев на нарочен брифинг.

Повод за искането му стана изказването на Пламен Янев на тържествената сесия на ОбС Бургас от мандат 2023 - 2027 г. "Уважаеми дами и господа, общински съветници. За съжаление вие получавате едно тежко наследство. През 2007 година над 96 000 бургазлии намериха смисъл да отидат и да изберат общински съветници, които да управляват в следващите 4 години. Четири мандата по-късно таково усилие направиха 40% по-малко... Това означава, че гражданите на общината не намират никакъв смисъл. Или по-скоро все по-малко граждани на общината намират смисъл и виждат значение какъв е съставът на Общинския съвет", това са думите, с които започна словото на Пламен Янев при откриване на сесията на местния парламент в Бургас. Точно те са и поводът за исканата оставка от страна на Георги Манев.

"Това са политически изказвания на административен чиновник. Чрез думите си той омаловажава резултата и се намесва в работата на Общинския съвет. Пламен Янев е държавно лице и не може да прави политически изказвания. Ако Константин Бачийски (председател на СЕК и кандидат за кмет на Бургас б.а.) беше станал кмет, същите изказвания ли щеше да прави Плавен Янев?", попита Георги Манев.

Според него има нагласа от страна на съветници от други политически партии да подпишат неговата декларация.