Парите са открити при претърсване на четири обекта в Бургас и Равда. Снимки Районна прокуратура

Парите са открити при претърсване на четири обекта в Бургас и Равда. Снимки Районна прокуратура

Под надзора и ръководството на Районна прокуратура-Бургас се води разследване за нарушаване политическите права на гражданите, свързано с изборите за кметове и общински съветници, които ще бъдат проведени през месец октомври 2023 година.

Разследването е започнало от служители на отдел „Икономическа полиция“ при ОД на МВР-Бургас, които са проверили сигнал за мъж, получил значителна парична сума, предназначена за купуване на гласове.  Подробности за проведените действия по досъдебното производство предоставиха пред медиите прокурор Мария Маркова - административен ръководител на Районна прокуратура – Бургас  и старши комисар Емил Павлов  - директор на ОД на МВР-Бургас.

Прокурор Маркова и старши комисар Павлов съобщиха, че по време на процесуално-следствените действия е извършено претърсване на четири обекта. Три от тях в град Бургас и един в село Равда, община Несебър. Иззета е сумата от общо 185 700 евро и около 25 000 лева.

Досъдебното производство е образувано по чл. 167 от НК. За съпричастност към престъпното деяние по закона за МВР за срок до 24 часа е задържан 49-годишен мъж от село Равда.

Прокурор Маркова и старши комисар Павлов изразиха решимостта на прокуратура и полиция да се противопоставят категорично на нарушаването на политическите права на гражданите, свързано с предстоящите избори за органи на местно самоуправление.

Работата по досъдебното производство продължава под надзора на Района прокуратура-Бургас.

Галерия