varna3

varna3

Правят карта на трасетата до портовете от Дунав и Черно море

Дунавските региони (ARGE Donaulaender) и регионите от западното Черноморско крайбрежие. Документът бе подписан днес в община Варна. Подписите си под него сложиха представители на областните управи на Варна и Бургас, общините Варна и Бургас, пристанищата на двата града, както и на Морска администрация – Варна, които са страни по Меморандума.

На събитието присъстваха още Петер Де Мартин - генерален секретар на Работната общност на Дунавските региони, и Отто Шчетц - депутат в градския сенат на Виена, председател на Паневропейския транспортен коридор VІІ.

Подписването на този меморандум е първа стъпка към сътрудничество между Дунавските региони и регионите по западното Черноморие като част от сътрудничество, което се простира от Австрия до Украйна.

Основната цел е задълбочаване на контактите между партньорите за по-добро и ефективно съвместно икономическо развитие на регионите. Ще бъде направен анализ и пътна карта на трасетата до пристанищата в мрежата.

"Ние ще положим необходимите усилия, така че Меморандумът, който подписахме днес наистина да бъде приложен на практика, за да развием нашите взаимоотношения с централна Европа.  Така можем да ползваме нейния опит по отношение на развитие на Дунавските стратегии и развитието на Дунавските региони", заяви заместник-кметът на Варна Пейчо Пейчев.