Предлагат зам.-кмет на Несебър за "Почетен гражданин" Предложението ще бъде гледано на извънредната сесия насрочена за 20-ти август.То е включено като точка 3 в проекта за дневен ред. Мотивите за предложението за действащия зам.-кмет Стоянов е: "В  израз на благодарност от името на гражданите на Община Несебър за дългогодишния му принос в сферата на обществената дейност".

Доколкото обаче предложението е в нарушение на действащата Наредба № 9 на Общинския съвет, то може и да не получи необходимия брой гласове, но дори и да се стигне до минималния вот, евентуално решение ще бъде стопирано от областния управител Константин Гренебанаров с мотива, че е незаконосъобразно.

Извънредната сесия се свиква заради актуализация на бюджета. На заседанието на местния парламент в Несебър предстои приемане на отчета за касовото изпълнение на бюджета за първото 6-месечие и  гласуване на неговата актуализация до края на годината. Според депозирания отчет към 30-ти юни при план от близо 28 млн. лева в общинската хазна са постъпили 15,5 млн. лева, като от тях 5 млн. лева са приходи от такса смет, 3 млн. лева от данъци върху недвижими имоти и 3,5 млн. лева от данък върху придобиване на имущество. От разходната част на бюджета се разбира, че общинските чиновници струват на несебърските данъкоплатци 5,5 млн. лева за първото 6-месечие, а от плануваните над 23 млн. лева капиталови разходи са изразходени 6 млн. лева. Показателите от изпълнението предполагат актуализация, както на капиталовата, така и на строителната програма за второто шестмесечие. Кои от предложенията ще се приемат обаче ще зависи от поредното "тематично" мнозинство в местния парламент, което понякога възниква в последната секунда преди упражняването на вота.

Максим Момчилов