Hranene

Hranene

Продължава сагата с храненето на децата във Варна който не търпи отлагане ще бъде решен. Това стана ясно днес по реме на заседанието на постоянната комисия "Наука и образование" към ОбС-Варна, предаде nakratko.bg.

Всички детски заведения вече са преминали лимита си от 24 000 лева, предвиден за закупуване на хранителни продукти и част от директорите подписват финансови документи в нарушение на закона за което могат да бъдат санкционирани. След достигането на сумата от 24 000 лева трябва да бъде обявена обществена поръчка о реда предвиден от ЗОП, но директорите на детски градини нямат право на това.
След разгорещен дебат общинските съветни решиха да подкрепят предложението на работната група за провеждане на обществена поръчка по реда на ЗОП централизирано от Община Варна за доставка на хранителни продукти до всички 52 детски заведения. Предложението предвижда и назначаване на кухненски персонал от директорите на детските заведения и назначаване на две щатни бройки на длъжност "Технолог" към дирекция "Образование, младежки дейности и спорт" в Община Варна. 14 детски заведения които не разполагат с кухненски блокове ще могат да се обслужват от близкостоящи такива с пренос на храна. 
С оглед на изискванията на ЗОП за провеждане на обществени поръчки комисията препрати съответните материали към комисиите по собственост и стопанство, структури, финанси и бюджет, като им предлага вземането на решение да стане в двуседмичен срок.