Прокуратурата в Бургас ще проверява сигнал на "ДЕЛА" Ремонтът не е извършван, а за него обаче, според партията са платени пари от общинския бюджет в размер на близо 200 000 лева. Това е един от най-фрапиращите случаи, за които "ДЕЛА" подаде сигнал и в Комисията по корупция към НС.

 

"Образуването на досъдебно производство от прокуратурата по наш сигнал показва, че в община Несебър са извършвани и продължават да се вършат злоупотреби за милиони левове", коментираха от "ДЕЛА" новината за образуването на досъдебно производство за длъжностно престъпление по случая с фиктивния ремонт на пътния участък.

Предварителното производство е образувано по чл.220 и чл.282 от Наказателния кодекс – за стопански престъпления и престъпления по служба. Наказанието по двата члена предвижда до 5 години лишаване от свобода. В хода на производството текат разпити, предвиждат се и експертизи.

По останалите сигнали на "ДЕЛА" прокуратурата продължава своята проверка.

"Образуването на досъдебно производство и продължаващата работа по другите 4 сигнала ясно показва, че материалите ни до прокуратурата не са клеветнически, както се опитва да ги изкара кметът Николай Димитров", коментира председателят на партията Атанас Терзиев.

От "ДЕЛА" предупредиха, че заради прокурорските проверки Димитров е започнал да прехвърля правомощия на свои подчинени по веригата, които да носят отговорност в случай на съдебно производство. Според Терзиев това е просто опит за прикриване на следи, тъй като практиките на закононарушения и скандални сделки не са престанали.

От партията посочиха, че се очаква развитие и по сигнала им отпреди месец за незаконното изграждане на "Марина Диневи", според тях, върху десетки декари територия, изключителна държавна собственост. От несебърската партия припомниха, че очакват позицията на компетентните органи по въпроса как министри и други висши държавни чиновници са си затворили очите при откровеното заграбване на държавни територии от частна фирма.