ProtestV6

ProtestV6

Протестиращи и съветници във Варна не се разбраха за оставката на ОбС и категорично настояват за оставката на местния парламент.

Всички изказвания, призоваващи да не се бърза с оставките, се възприемат като провокация. Опитът на председателя на ОбС – Варна Николай Апостолов да вземе думата, беше париран с скандирания "Оставка!".ProtestV7
Един от протестиращите призова в бъдеще всички важни решения на Община Варна да бъдат гласувани на общоградски референдум.
На срещата бяха поставени следните искания на Отворения обществен съвет:
1. Искаме оставката на сегашния Общинския съвет, но процедурата да бъде осъществена така, че да не се изпада в безвластие.
2. Искаме действащите общински съветници да напуснат и изборите за нов кмет и Общински съвет да бъдат реализирани едновременно, като процедурата да беде извършена във възможно най-кратки срокове.
3. Желаем да се осъществи ревизия на общинските фирми и предприятия от Сметна палата и Прокуратурата.
4. Искаме гражданско участие в Комисията за обществени поръчки.
5. Да се напорави мораториум върху общинската собственост и публично-частно партньорство.
6. Експертите, излъчени от обществения съвет трябва да имат право на глас до постигането на консенсусно решение.
 
Аврам Тодоров обяви от името на БСП, че са готови веднага да напуснат съвета и предложи още тук, пред протестиращите, всички политически сили да подпишат декларация, че съветниците им ще подадат своите оставки.
Веселин Марешки подкрепи идеята на БСП всички партии да бъдат подпишат декларация за напускане на съвета. Марешки се обърна директно към Иван Портних, лидер на групата на ГЕРБ, и каза, че ако съветниците на БСП и групата на Марешки напуснат, достатъчно е и съветниците от ГЕРБ да подадат оставка, за да отиде в историята този съвет.
Марешки използва за пример оставката на Бойко Борисов и призова Портних и съветниците от ГЕРБ да постъпят мъжки и да се оттеглят.
Иван Портних заяви, че те не са се вкопчили във властта и ще търсят законови възможности да подадат оставка, но след като свършат необходимата за града работа. Той предизвика Марешки с въпроса ще поеме ли отговорност за евентуални вреди, ако работата на съвета бъде прекратена. Марешки заяви, че веднага би се подписал под такава декларация. Но до подписи така и не се стигна.
Срещата приключи, без да бъдат взети каквито и да са решения.
nakratko.bg