Разширяват пистата на летище Варна да се осъществи от края на тази до началото на следващата година, след приключването на летния сезон в средата на месец октомври.

 

В периода, когато осъществяването на проекта изисква затваряне на летище Варна, трафикът ще се обслужва от летище Бургас, а дружеството ще осигури безплатен автобусен превоз между двете летища.

Точният период за извършване на строителните работи ще бъде обявен след приключването на процедурите, задължителни за проект от подобен мащаб, в това число тръжните процедури, одобрения и разрешения от съответните държавни органи.

Работата по проекта за рехабилитация на пистата на летище Варна започна през 2009 година с подготовката на предпроектни проучвания от германската Schlegel Consulting Engineers – световен лидер в проучването на летателни полета и настилки, която представи подробен технически доклад с предложение за най-подходящия вид рехабилитация. Процедурата за избор на изпълнител на строителните работи бе публикувана през месец януари тази година и в момента се провежда конкурса за избора му.

В рамките на мащабната инвестиция, която "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" АД планира да осъществи на летище Варна, се предвижда по цялата дължина на пистата от 2,5 км. да бъде положено средно 30 см. асфалтово покритие, да бъдат подменени цялата дренажна система и светлинна сигнализация, а пистата да бъде разширена с 5 метра.
Работата по проекта и времето за осъществяването му са коментирани, както с ресорните министерства и агенции, така и с представителите на авиокомпаниите, които оперират на варненското летище и туристическите организации.

 

 

Днес+