P1270374

P1270374

РБ в Бургас почетоха 100 г. от геноцида поставиха цветя пред паметника до църквата "Сурп Хач" в центъра на града. На 24-ти април е кулминацията на проявите в арменската столица Ереван и в цял свят, свързани с отбелязване на годишнината.

Реформаторите бяха категорични, че подобни събития не трябва да се повтарят. Малко преди да положат цветя пред паметника до Арменската църква, те се срещнаха с представители на общността и сложиха символа на годишнината – значки с незабравки.
"Тази година честванията преминават под мотото „Помня и изисквам”. Според нас 24 април изпраща и послание за  повече разбирателство между народите и за това, че трябва да почерпим поуки от миналото и да вървим напред заедно и по-единни", казаха реформаторите.
Годишнината бе уважена от един от най-изтъкнатите представители на арменската общност в Бургас д-р Лорис Сайан, който е и член на Гражданския съвет на реформаторите в Бургас.P1270364
"24 април е едновременно тъжен и велик ден за цялата общност както в Армения, така и за диаспората по света. Важен ден, в който трябва да преклоним глава пред жертвите", каза д-р Сайян, чийто род се е установил в Бургас точно през 1915 година. Тогава неговата баба бяга в България и заедно с други арменци среща подкрепа от местните жители.