Zahari2

Zahari2

С църковни песнопения откриха изложбата на Захари Зограф репродукции на най-известните му стенописи в манастирите - Бачковския, Рилския, Троянския и Преображенския, Великата Лавра на Атон, много икони, но също така портрети, етюди от натура, пейзажи, голи тела.Zahari

Във витрините са изложени и някои от най-забележителните ранни икони на Захари Зограф - шедьоври в българското изкуство като свети Евстатий и свети Георги от Копривщица, легендарната свети Сава и света Варвара от Пловдив, Zahari1изключителната Богородица - живоносен източник с автопортрет. Чрез големи пана с репродукции са включени част от стенописите на Захари Зограф и неговите емблематични композиции - "Блудниците" от Страшния съд, "Колелото на живота", обширна галерия български светци, царе и патриарси, Кирил и Методий, придържащи свитък с азбуката - композиционна формула, създадена от Зографа, фантастичните сводове и куполи от Рилския манастир, стенописни автопортрети.

В изложбата ще могат да бъдат видяни още експонати от личната колекция на Зограф, прикривана десетилетия заради идеологическата забрана да се изтъкват европейските влияния. Изложбата ще гостува в Бургас един месец. Тя може да бъде видяна срещу билет от 2 лева за възрастни, 1 лев за учащи и пенсиорени, деца до 7 години влизат безплатно.

Снимки Етелка Пирева