Семир Абумелих получи Бракаловата награда

Традиционно церемонията се провежда на 11-ти май, когато православната църква почита светите братя Кирил и Методий. Мястото винаги е едно и също - катедралният храм "Св.Св.Кирил и Методий". От Бургаската гражданска камара са оценили високо приноса на Семир Абумелих за подобряване на здравеопазването в община Бургас чрез изграждане на многопрофилната болница за активно лечение "Дева Мария" в квартал "Ветрен". Това е и основният мотив за присъждането на отличието тази година.

 

Статуетката бе връчена от кмета Димитър Николов. "По моя път вървиш", сподели той, докато поднасяше приза на Абумелих. Димитър Николов също е носител на Бракаловата награда.

"Благодаря от името на 230-те души лекари, сестри и медицинския персонал, който работи в болницата. Тази награда е и за тях", каза Семир Абумелих. Той е собственик и на медицински център "Света София" и общински съветник от ГЕРБ в местния парламент на Бургас.

Наградата е учредена на името на Димитър Бракалов, който е бил три пъти кмет на Бургас. Бракалов е роден през 1840 година в Калофер. Идва в Бургас на 27 години. Той е инициатор на идеята за изграждането на катедралния храм "Св.Св.Кирил и Методий". От него в наследство на града е останала къщата му, известна още като Бракаловата къща, където днес се помещава Етнографския музей на града.