DSC_5855

DSC_5855

Шефът на операта грабна наградата "Емил Чакъров"

наградата на негово име", сподели от сцената на Летния театър директорът на Държавна опера Бургас Александър Текелиев. "Бих искал тази награда да разделя заедно с целия колектив от музиканти, певци, технически персонал", допълни развълнувано младият оперен бос.

Александър Текелиев е тазгодишният носител на престижната награда на името на световноизвестния бургаски диригент Емил Чакъров.DSC_5871 Досега носители на  статуетката "Диригент в полет" са - виртуозът на цигулката Минчо Минчев и проф. Румен Цонев, водещ преподавател в Сорбоната и концертриращо маестро не само у нас, а и в Европа, и Щатите.

По традиция обявяването на пристижното отличие се прави при всяко закриване на музикални празници "Емил Чакъров", които се провеждат за шести пореден път в морския град и са продължение на съществуващите едноименните арт изяви.

Минути след връчването на статуетката "Диригент в полет" хилядите фенове на класическата музика, запълнили Летния театър, се потопиха в премиерата на оперетата "Графиня Марица". В гереоите на класическото   произведение на Имре Калман се изявиха  Валентина Корчакова, Мария Цветкова, Людмила Михайлова, Марио Николов (граф Тасило Ендрьоди - Витенберг), Марио Николов (барон Коломан Жупан) и др.DSC_5880На диригентския пулт застана Иван Кожухаров. Премиерното заглавие на най-големия културен институт в Бургас е дело на режисьора Марио Николов.

Музикалните празници "Емил Чакъров" са гвоздея в програмата на летния арт форум в Бургас. В продължение на няколко месеца световни оперни звезди се раздаваха от сцената на Летния театър на морския град. Тазгодишното 6-то издание на празниците стартираха с премиерата на операта "Борис Годунов" с участието на солиста на Болшой театър Вячеслав Почапский. Реализацията на музикалния форум, носещ името на съгражданина ни Емил Чакъров е под егидата на община Бургас и Държавна опера Бургас. Лятната арт изява е в подкрепата на кандидатурата на Бургас за Европейска столица на културата през 2019 г.

Текст Бисерка Станчева