Scena_krai_moreto

Scena_krai_moreto

Словашки фоклор внася екзотика в "Сцена край морето"

от 19 часа на лятната сцена в морския град фоклорния ансамбъл "Щърбянчек" от град Щърба, Словакия ще постави финал на седмицата, преминала под знака на детския театър.

Със своите танци децата от Западните Карпати, на възраст между 4 и 16 години, ще добавят чуждоземен привкус в българския фестивал.

За седем дни 19 театрални формации от цялата страна разкриха на Поморие тайнството на приказките и магичната игра на куклите. Пред препълнени салони младите театрали преминаха от Шекспир до Валери Петров и от Йордан Йовков до авторски постановки. Участието на формации от София, Варна, Хасково, Шумен, Габрово, Радомир, Полски Тръмбеш недвусмислено постави поморийския фестивал, започнал преди 4 години с едва пет състава, на едно от челните места в националния детски културен календар.

Провеждането на детско-юношеския куклено-театрален фестивал "Сцена край морето" по традиция се осъществява с финансовата подкрепа на община Поморие и под патронажа на кмета на града инж. Петър Златанов. Градоначалникът не крие, че за него е гордост все по-голямата активност сред българските театрални школи, която събужда мероприятието и ежегодното увеличаване на желаещите да се представят на поморийска сцена.

И тази година всички участници ще получат грамоти и плакети като благодарност, че за пореден път успяха да превърнат Поморие в най-магичното място край морето, където разказваните приказки не спират цяла седмица.