grebenarov

grebenarov

Служители на Областна управа чистят 1 морска миля

по електроника и електротехника в града. Толкова е разстоянието от началото на плажа "Атанасовска коса" до бариерата на Бургаските солници, като мястото за почистване не е избрано случайно. Пясъчната ивица е държавна собственост, но към настоящия момент няма стопанин, който да подържа чистота й. Плажът е предпочитан от бургазлии, както за плажуване, така и за риболов. Всичко това заедно с наближаващия летен сезон мотивира областният управител Констанитн Гребенаров и екипа му да се спрат точно на тази точка за почистване. Инициативата е част от националната кампания "Да почистим България за един ден", по която Областна администрация е партньор и координатор за Бургаски регион.

Всички общини от областта ще се включат в кампанията, почиствайки не само административния център, но и съставните си селища. Стотици хора ще се погрижат замърсените зони, в населените им места, да придобият по-добър и естетичен вид. Природни и културни местности, паркови и езерни зони, плажни и крайречни ивици,  междублокови пространства, училищни дворове, спортни и детски площадки са само част от местата, които ще бъдат почистени на 12-ти май. Общинските администрации осигуряват помощни материали (чували и ръкавици) на всички желаещи да участват в акцията като за целта са позиционирали специални пунктове на определени за конкретната община места.

Събраните отпадъци трябва да се депонират на съществуващите общински и регионални депа, като достъпът до тях ще бъде свободен от 12-и до 14-ти май за всички транспортни средства, включени в кампанията. За насърчаване прибирането на отпадъците за същия период Министерство на околната среда и водите освобождава общините от дължимите такси, свързани с рекултивация на депата и насърчаване на разделното събиране (такси по чл.71 и чл. 71а от Закона за управление на отпадъците). В община Приморско ще събират отпадъците в цветни чували. А в Несебър 5 водолази от клуб "Месембрия" ще се спуснат на 12 метра дълбочина, за да чистят част от акваторията на Несебър.

Допълнителна информация за кампанията, както и контакти за връзка с координаторите по общини, може да намерите на сайта на Областна администрация Бургас.