IMG_3611

IMG_3611

Социален проект ще помага на хора в нужда в Царево

човешките ресурси", съфинансирана от Европейския социален фонд.

Проектът цели подобряване на качеството на живот на хората с увреждания и самотно живеещите хора на територията на Община Царево, както и създаване на алтернатива за устойчива заетост на лица чрез професионална реализация като домашни помощници и социални асистенти. На този етап проектът включва селищата Царево, Ахтопол, Лозенец и Варвара с намерения обхватът му да бъде разширен. Предварителните проучвания показват, че в селищата от вътрешността на общината нуждаещите се от социални услуги са много повече.

Проектът се реализира от сдружение "Източноевропейска асоциация по балнеология, Спа и Уелнес туризъм" в партньорство със сдружение "Устойчиво развитие на селските райони" и подкрепата на Община Царево. Идеята е да се помогне на хората, които се нуждаят от услугата "социален асистент" и "домашен помощник". Това ще е още една възможност за общината да намали безработицата.

Проектът предвижда предоставяне на социални услуги на 58 потребители, които да бъдат обслужвани минимум от 29 социални асистенти и домашни помощници. Потребители могат да бъдат не само възрастни хора, но и лица над 18-годишна възраст, но изискванията са младите хора да са болни и да се нуждаят от помощ. Социалните асистенти и домашните помощници ще се назначават на трудови договори от 1 юли тази година за срок от 12 месеца след подбор на кандидатите.