DSC_4214

DSC_4214

Ще пусне ли кепенците Кроношпан?

и първата визита на министъра извън София, след встъпването му в длъжност. Димов дойде в морския град, придружен от бившата екоминистърка Ивелина Василева. Поводът за визитата му е опазване на здравето на хората от Бургас по повод замърсяването от "Кроношпан". В срещата участваха и шефката на РИОСВ Тонка Атанасова, както и представител на фирмата - Асен Ников.

"Трябва  да се знае, че в България има европейски правила. Бях поискал от директора на РИОСВ да попита "Кроношпан" техните предприятия в Австрия дали спазват правилата?", започна експозето си министър Димов. Той припомни, че ако до 30-и юни не бъдат изпълнени предписанията на екоминистерството, ще се премине към затваряне на "Кроношпан", а не само налагане на парични  глоби. Сред предписанията, са изграждане на зелен пояс, направа на ленти, покриване на площадките и др. От "Кроношпан" обещават да изпълнят предписанията. В екопрограмата им е включено до края на месец септември да се закупи машина за почистване около фирмата, както и изграждане на оросителна система и др. Като се ангажират до 15-и октомври да изградят две площадки за съхранение на стърготините и да организират Дни на отворените врата.

"Благодаря на министър Димов, че дойде в Бургас. Критично бе състоянието на въздуха", каза Василиева. Тя припомни за бързите мерки, които е взело екоминистерството относно въздуха на Бургас докато е била шеф на Министерството на околната среда и водите. .