Izl

Izl

Стомана и стъкло се сливат в експозицията "Гласика" в галерия "Тереза"

Борис Шпейзман от Израел.

Преди година двамата се срещнали и Елена, която живее и работи в София, подхванала експериментите между стъклото и метала. Според художничката, която е завършила точно тази специалност в академията, съчетаването на двамата материала е изключително трудно начинание. За да опишат процеса на създаването на авангардните си и редки дори за Европа творби, авторите са представили в галерия "Тереза" видеоматериал. С газовата горелка в ръка художничката заедно с Борис показва пред публика как се случват творбите им, заредени с голяма доза еротика.
"С Борис се допълваме, но и много се различаваме. Затова нарекохме изложбата "Гласика" – от стъкло и класика. Аз работя с метал, а той с духано горещо стъкло. Може да се каже, че комбинацията е наше откритие. По принцип се смята, че материалите са несъвместими. Стъклото изстива много бавно, а металът – обратно. Критичната зона ,е процеът на изстиване на загретите в пещта скулптури е критичната. 
За щастие до момента нямаме счупена работа през последната година", разказва Елена Андреева. Уникалните предмети се създават в студио в Тел Авив, след предварителна подготовка на металните им компоненти в София.
Борис Шпейзман шокира със стъклени дамски крака, които са негова тема, а тя насочва вниманието си към поезията и размисъла над битието. Така са се родили "Изповед", "Предразсъдъци", "Розово", "Безсънните нощи на златната рибка", "Ледена епоха", предизвикателният вирнат крак с името "Нощен патрул", който не остана незабелязан от публиката. Акцентът в експозицията е рибата, натоварена с всички смислови пластове от праисторическото й съществуване. 
Скулптурите от стъкло са сравнително нов жанр в изкуството. Те се появяват в средата на 20 век в САЩ като продължение на промишлените изделия от този материал. Отвъд Океана залагат на монументални творби, за чиито мащаби у нас не можем и да помислим, поради липсата на пещи за създаването им.