DSC_0015

DSC_0015

Стойновски: Защитих 6 млн. лв. на бургазлии

автобусите за проекта "Интегриран градски транспорт", извършват престъпление спрямо бургазлии. Това заяви днес на нарочна пресконференция Ваклин Стойновски - общински съветник и кандидат за кмет. Той алармира за нередност от страна на общината, която не е обявила на сайта си, че прекратява процедурата по избор на фирма. Това става ясно от сайта на Агенцията за обществени поръчки. Мотивите на общината за връщане на обществената поръчка е, че е пропуснат критерия "потребление на енергия".

"Това са четири загубени месеца от времето на бургазлии (от обявяването на обществената поръчка и отварянето на офертите на кандидатите до спирането й б.а.), защото община Бургас не се съобрази с мнението ми изпразено още през април чрез декларация в Общинския съвет да бъде спряна още тогава процедурата по обявяване на обществената поръчка", обясни Стойновски.

През април той обяви от трибуната на местния парламент за нередности в процедурата. Според него, парите - 46 млн. лева, заложени за закупуването на 67 нови автобуса по проекта са много. Могат да бъдат спестени 6 млн. лева. С действията си през тези месеци, общинският съветник смята, че е помогнал да бъдат спестени тези пари. "Искам през ситото на обществената поръчка да минат всички фирми, а не конкретна, както явно искат от общината. Очаквам от тях да си свършат работата и да се извинят на бургазлии. Кметът като началник на администрацията е виновен и той трябва да посочи кой не си е свършил работата, че се налага процедурата да бъде прекратена и да бъде насрочвана нова", заяви Ваклин Стойновски.

Според него със забавянето на тази обществена поръчка общината дърпа страната в усвояването на 60 млн. евро. Парите за реализацията на проекта "Интегриран градски транспорт" са отпуснати по оперативна програма. Общината трябва да участва с лични средства в размер на 20 млн. лева, за които обаче не е ясно, откъде ще бъдат взети. През пролетта бе направен несполучлив опит съветниците да гласуват вземането на заем в този размер, но бе пропуснат срока за това.

Снимка Етелка Пирева