0104

0104

Стягат протест срещу вето за износ на дървесина

на дървесина и дърводобивни дружества в България, които обявиха намеренията си за протест.

"Готвените промени в Закона на горите нямат никаква връзка с наложения ни запор. Ние също искаме адекватен и строг закон, но не за сметка на бизнеса", каза Димитър Николов, износител на дървесина.

Представителите на износителите на дървесина и дърводобивни дружества заявиха, че са готови и на активни стачни действия и блокиране на пътищата в цялата страна, в случай че в най-кратки срокове не бъде отменена Забраната за износ на необработен дървен материал.

Повод за рекацията на износителите на дървесина и дърводобивни дружества е Решението за забрана за износ на необработен дървен материал в срок от три месеца, влязло в сила на 10-ти март 2015 г. "Защо с лека ръка народните представители обричат близо 100 фирми на фалит и 8 000 души да останат на улицата? Не помислиха ли, че това не е решението да се справят с незаконната сеч и че нашият бизнес категорично няма нищо общо с тази порочна дейност. Има над 1 200 издадени акта, от които нито един не е на някое от дружествата, които ще пострадат заради забраната", заяви още Димитър Николов.