DSC_1317

DSC_1317

Строят храм на "Тройката". Всички ритуали ще са под открито небе

за живота им.

Стените на църквата са напукани в резултат на изграждането на подземния паркинг на площад "Св.св.Кирил и Методий". В средата на храма се издига скеле, което пречи за богослуженията. Затова отец Петър, който отговаря за храма, църковното настоятелство и общината са спостигнали споразумение църквата да се премести на площада.DSC_1328

В момента върху фонтана, който е покрит с дървена плоскост, се монтират стени и покрив, които ще трябва да се превърнат в църква. В нея ще бъдат поставени олтар, икони и свещници, в които миряните да оставят запалените свещи. Това се прави за първи път в Бургас, но не било сензация, по думи на свещеници.

"Случващото се с храма ни възпрепятства да си вършим работата. Ние обаче не можем да прекъснем богослуженията заради това и миряните да отидат в други храмове", DSC_1300казаха свещеници от църквата. С изнасянето на ритуалите под открито небе, според тях, няма да се влезе в противоречие с канона и законите на Църквата. Така богослужението няма да бъде прекъснато през Страстната седмица чак до Томина неделя.

Т.нар. църковен храм ще бъде в сърцето на града. До самата алея на площада вече са поставени две дървени къщички, в които ще се продават свещи. Ще бъдат донесени и столове за по-възрастните бургазлии, които искат да присъстват на богослуженията, но не могат да стоят дълго време прави.DSC_1289

Църковното служение, което ще се извършва на площада ще се вижда и чува от живеещите в района, защото за целта ще бъде осигурено озвучаване. Така мнозина може и да не си направят труда да влязат в импровизирания храм, а да слушат литургията направо от балконите на апартаментите си или седнали удобно на столовете в кафенетата по главната улица.

За да не станат обект на посегателства, иконите, олтара, свещниците ще бъдат охранявани нощно време от общинската полиция. Ще има и допълнително осветление.