Silvia

Silvia

Студентка по живопис с първа самостоятелна изява

Природоматематическата гимназия в града, а от тази есен е студентка в Националната художествена академия "Николай Павлович" в София, специалност "Живопис".

Картините, които тя ще покаже в първата си самостоятелна изложба са строго тематични. В експозицията ще бъдат включени - първият опит на Силвия да рисува с масло, линогравюри, сухи игли и офорт, правени в ателието за графика в Общински детски комплекс, живописните пейзажи "Морското казино в Бургас", "Къща от Жеравна", "Морски полъх", натюрморти с маслени бои и със сух пастел, рисунки и акварели.

Силвия Ганчева печели отличия от международни, национални и регионални конкурси за изобразително изкуство. "За мен искуството е любов и мъка. Имало е много разочарования, но заставайки пред новата работа, забравям за тях и от болката се ражда друг образ, мил, нежен, неповторим. Това е изкуството за мен – уникално, истинско за всеки един автор, то е онзи пристан, където винаги преоткриваш себе си, създавайки своето творение – картината", споделя младата художничка.

Наставници и учители в творческото израстване на Силвия през годините са били бургаските художници Живко Кожухаров, Красимир Зинин, Дончо Коев и непосредствено преди успешното й представяне на изпитите в Националната художествена академия –  Денислав Белчев. За тях Силвия говори с много признателност.

Първите си рамкирани картини младата бургаска авторка излага в общата постоянна експозиция на галерия "De’Art", с чието посредничество някои от тях днес са в адвокатска кантора, в семеен дом в Англия, в малка частна колекция, измежду големите имена на българското изобразително изкуство. Галерията, подкрепяща и насърчаваща децата и младите хора в техния творчески път, ще бъде домакин на изложбата "Една сбъдната мечта" от 14 до 28 октомври.