Кметът на Община Тунджа Станчо Ставрев (вляво) даде възможност на свещениците от Сливенска епархия да изразят становището си по казуса с избора на нов Сливенски митрополит. Снимки Авторът

Кметът на Община Тунджа Станчо Ставрев (вляво) даде възможност на свещениците от Сливенска епархия да изразят становището си по казуса с избора на нов Сливенски митрополит. Снимки Авторът

Като беззаконие - така свещеници от Сливенска епархия определиха действията на Светия синод да касира изборите за Сливенски митрополит, които се проведоха на 18-ни февруари в канцеларията на Сливенската митрополия. Според Устава на Българската православна църква в деня на вота, определен с лешение на Светия синод и организиран от Варненски и Великопреславски митрополит Йоан, който беше избран за наместник на овдовелия Сливенски епархийски престол след смъртта на Сливенския митрополит Йоаникий, изборът се проведе в 2 тура. Епархийските избиратели, общо 42-ма - по 6 от всяка околия, трябваше да определят двамата новинира от списъка с 10 достоизбираеми епископи, който бе определен от Светия синод. На първия тур бе избран първият претендент - Агатополският епископ Иеротей, който получи 26 гласа. На втория тур бе избран вторият претендент - Константийски епископ Михаил, който получи нужните му 22 гласа.

На 24-ти февруари, събота, Светия синод се събра, за да разгледа протоколите от проведения избор и се произнесе с решение изборите за Сливенски митрополит да бъдат касирани въз основа на постъпилите в срок жалби. На същото заседание Светия синод приема и нова Синодална наредба по която да се избират в бъдеще митрополити, като тя не позволява на свещеници и миряни, които са епархийски избиратели да участват в избора. Против касирането на вота и с особено мнение са гласували Неврокопски Серафим и Видински Даниил. Против приемането на Наредбата против и с особено мнение са гласували Ловчански Гавриил, Неврокопски Серафим и Видински Даниил.

Своето становище срещу касирането на вота и против приемането на Наредбата изпрати и Негово Високопреосвещенство на САЩ, Канада и Австралия митрополит Йосиф, който не присъства на заседанието на Светия синод.

Действията на митрополитете се случват в момента, в който Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Неофит е в болница.

Още на 26-ти февруари епархийски избиратели, свещеници и миряни от Сливенска епархия се събраха пред канцеларията на Сливенската митрополия, за да изразят своето несъгласие с решенията, взети от Светия синод.

Свещеници и миряни от Сливенска епархия с молитва се обявиха против касирането на вота за митрополит

Под протестното писмо подписи сложиха 179 епархийски избиратели, свещени и имиряни и то бе входирано в Сливенската митрополия на 28-ми февруари.

Входираха в Сливенска митрополия протестното писмо на свещеници и миряни - видео

Същият ден по-рано десетки свещеници от Сливенска епархия, голяма част от които от Бургаската околия, дадоха брифинг, на който заявиха, че не са разколници, каквито обвинения към тях отправи свещеник Евгений от храм "Свети Димитър" в Сливен. "Не можем да се съгласим с решението на Светия синод, защото пряко се нарушава съборността, това е много важен принцип. За наша радост митрополити излязоха, за да изразят мнението си, защо са гласували против касирането на избора и против приемането на Синодална наредба", заяви тогава отец Севастиян.

Бургаски свещеници: Не сме разколници, искаме процедурата за избор на Сливенски митрополит да се довърши

Епархийски избиратели сезираха президента и парламента за касирания вот за Сливенски митрополит

Свещениците от Сливенска епархия показаха и днес, че са единни и ще защитават правата си, дадено им от Устава. Свещеници от Сливен, Ямбол, Тополовград, Бургас, Царево се събраха в заседателната зала на Община Тунджа.

"На традиционния ни седмичен брифинг наши гости са свещеници от Българската православна църква, които ще коментират актуални теми и проблеми, които стоят на вниманието на нашата църква и с които е редно да бъде запозната широката общественост", каза кметът на Община Тунджа Станчо Ставрев, който беше своеобразен домакин на брифинга.

"Решението на Светия синод не удовлетворяна никого. Патриархът е в тежко състояние и ние няма на кого да се оплачем", заяви свещеник Николай Клюнков – архиерейски наместник на Тополовград и епархийски избирател. Той изрази отново позицията на свещениците, че искат Светия синод да промени решението си от 24-ти февруари и да довърши започнатия избор за Сливенски митрополит.

"Ние спазваме Устава. Работим по всички правила. Н еси измисляме начин. Казаха ни, че нашият глас не е важен. Това е повратен момент в 150-годишната история на Българската православна църква. Кое е нередното в нашия избор? Църквата става тоталиратна. Предлагам на достоуважаемите наши архиереи вместо да хабят пари за заплатите ни да купят по една скъпа уредба и да я сложат в църквата. Да запишат и да пускат така, както трябва да звучи литургията. Може без попове, но без миряни не става. Необходими сте. Зачеркнаха нашия глас", заяви свещеник Иван Янков от храм "Света Троица", в сливенския квартал "Речица".

"Ние сме и граждани. Вярно, че Църквата е отделно от държавата, но аз съм и гражданин, и като такъв чувствам, че моите права са потъпкани. Всички знаят, че царят е гол, но няка кой да го каже", допълни свещеник Иван Янков.

"Благодарим Ви, че ни направихте съпричастни към казуса с Българската православна църква и Сливенска епархия. Внушително е да гледаш Българската православна църква единна и толкова много хора обединени от обща кауза да с еборят за справедливост и техния глас да бъде зачетен. Вие сте прав Църквата не бива да бъде различна като правила на управление от Държавата, защото по същество всеки търси справедливост. Надявам се проблемът да бъде решен в интерес на жителите на община Тунджа и на жителите на цялата Сливенска епархия. В лицето на дядо Йоаникий, слетла му памет, нашата църква имаше един дългогодишен прекрасен ръководител, на който всички се възхищавахме и от който може да се вземе пример. И се надявам неговият наследник да има моралните качества, които поста заслужава", каза още кметът Станчо Ставрев.

Свещениците входираха и писмо с подписка с искане за среща с Варненски и Великопреславски митрополит Йоан.

Галерия