DSC_8769

DSC_8769

Съдът ще брои бюлетини от СИК-Зидарово

на Румен Димитров - представляващ партия "Земеделски съюз "Александър Стамболийски" в община Созопол. Жалбата му е до Административния съд чрез Общинската избирателна комисия в Созопол. С нея той оспорва резултата за общински съветници от местните избори, които се проведоха на 25-и октомври.

Като страни по жалбата бяха редовно призовани всички 17 съветници, които положиха клетва в местния парламент на Созопол на 2-и ноември. Заинтересована страна са и трите партии, които имат свои съветници в ОбС-Созопол - ГЕРБ, НФСБ и БСП. Нито един от общинските председатели на тези партии не се яви в съда. Общинският лидер на ГЕРБ Панайот Рейзи, който бе избран и за кмет за трети път в общината, присъства в залата като частно лице и не бе страна по делото. В съда дойдоха Красимира Германова, Георги Пинелов, Стоян Маринов, Христо Бардуков, Пенка Щерионова, Илиян Стефанов, Тодор Чакъров, Светла Лулева - всички избрани за съветници от листата на ГЕРБ, както и Неделчо Неделчев от НФСБ и Румен Димитров - "ЗС "Александър Стамболийски", който е и жалбоподателят. На делото не дойдоха Илиян Стефанов, Янко Георгиев и Гено Тодоров от ГЕРБ, както и четиримата съветници, избрани от листата на БСП - Тихомир Янакиев, Тодор Дамянов, Виолета Арабаджиева и Станимир Андонов.

В залата бяха и преседателят на ОИК-Созопол Виржиния Хайк със заместник-председателя на комисията Янко Костадинов, както и адвокат Богдан Йорданов - представляващ съветниците от ГЕРБ.DSC_8706DSC_8717DSC_8781

Адвокатът на Румен Димитров - Теодора Шиварова, поиска повторно броене на действителните и недействителните бюлетини във всички 21 СИК в общината.

Съдът прие като доказателствен материал документите, предоставени от ОИК. Съдът откри процедура по оспорване на решението на ОИК в частта за отчетените действителни и недействителни гласове. Съдия Друмева остави без уважение искането за откриване на процедура за установяване на автентичността на подписите на членовете в СИК 09. Според адвокат Шиварова тези подписи не са на членове на въпросния СИК. Съдът отхвърли и исканата от жалбоподателя техническа експертиза за повторно броене на бюлетините във всички 21 СИК, като се позова на Решение №9 по конституционно дело №8 от 2009 година. На това решение се позовават почти всички съдии от Административния съд и отказват да броят бюлетини с мотивите, че съдът не може да повтори изборния процес и бюлетини могат да се броят само от СИК. Изключение прави вчерашното дело по жалба за кметските избори в созополското село Габър, по което дело бяха броени бюлетини.

Съдия Друмева не уважи искането за повторно броене на бюлетини в община Созопол с изключение на СИК 13 в село Зидарово. Броенето ще се извърши на 13-и ноември. Съдийката поиска от ОИК да предостави и избирателните списъци от СИК с номера 2, 3, 4, 10, 11, 13 и 20, за които е сметнала, че има разминаваме в цифрите на избирателите и дописаните лица под черта.

Галерия