DSC_0404

DSC_0404

Съветник иска полицаи да пазят ниви от набези за кражба на кабели

големи ромски фамилии, които копаят посевите, за да вадят кабели. След операциите, те предават събрания метал на пунктовете за изкупуване. "Ще ви предоставя сградата на бившето АПК, която е моя собственост в село Загорци, ако трябва ще подпомогна финансово и закупуването на бензин за партрулиращия автомобил. Но трябва да се направи нещо. Изорали са нивите и не спират, вадят кабел след кабел". Това заяви Георги Георгиев (на снимката в средата) - общински съветник в местния парламент в Бургас и стопанин на няколко хиляди декара с ниви в община Средец. Както Chernomorie писа преди месец и половина, наводнение грози Средец заради кражба на кабели. По думите на Георгиев групите не се страхуват от полицаите и си копаят посред бял ден. Вече са извадени кабелите останали от някогашните военни поделения, сега е ред на кабелите на БТК.

Кабелите се предават в пунктовете за изкупуване на метали. Така се реализира печалба от една страна за продавача, най-често физическо лице от ромски произход и за купувача.

"Законът за пунктовете за изкупуване на цветни и черни метали не проработи, защото дадения гратисен период от 9 месеца даде възможност на фирмите да работят необезпокоявани и ние като община сме с вързани ръце", коментира промените кметът на Бургас Димитър Николов (на втората снимка в средата). DSC_0406Гратисният период е вписан в закона, за да може собствениците на такива пунктове да ги преведат в изискванията. Кметът Николов изрази недоволството си от този дълъг срок. "Преди дни една жена се оплака, че й откраднали металната клетка за зайци, за да я предадат за изкупуване", каза още Николов.

"В началото искахме този срок да бъде от 3 месеца, но заради несъгласие от страна на бизнеса го променяхме на два пъти и стана девет месеца", обясни депутатът от ГЕРБ Иван Алексиев.

Проблемите, свързани с престъпността, с кражбите по курортите и в селското стопанство бяха обсъдени на кръгла маса организирана от областния лидер на ГЕРБ и депутат Димитър Бойчев. В нея участваха и колегите му - Стоян Гюзелев, Вяра Петрова, Галина Милева, областният управител Константин Гребенаров, шефът на ОДМВР Бургас комисар Милен Димитров, шефът на РЗПАБ комисар Васил Василев, кметове.

2000 кражби са извършени от началото на годината досега в Бургас и областта, от тях 429 са разкрити, което е с 111 повече в сравнение с 2010 година. 25% са взломните кражби, 12% кражби в офиси, 11% домови кражби, 9% на авточасти и други. 220 са кражбите в магазини, 47 са разкрити, каза комисар Милен Димитров.