DSC_0077

DSC_0077

Тишев: Няма да има съкратен работник в порта

след "отделянето" на пристанищен терминал "Бургас Запад" при предоставянето му на концесия през пролетта на  миналата година по време на управлението на ГЕРБ, вследствие на което 250 пристанищни работника бяха съкратени. Това заяви Николай Тишев изпълнителен директор на пристанището по повод вчерашните изявления на депутатите от ГЕРБ Морската гара да бъде отделена от пристанището.

"Във връзка с продължаващата публична дискусия по темата за осъществяване на превоз на пътници от пристанището до остров "Света Анастасия" от народните представители от ГЕРБ - Димитър Бойчев и Иван Вълков заявявам, че в "Пристанище Бургас" ЕАД работят доказани специалисти в сферата на пристанищните услуги и морския транспорт, които поради професионалната си ангажираност  не разполагат със свободно време да коментират всяко едно некомпетентно и преднамерено изказване на лаици по темата, каквито очевидно са депутатите на ГЕРБ", заяви в своето становище, разпространено до медиите Тишев.

"Категорично заявявам, че по отношение на отплаванията на катамарана "Кук" до острова няма да позволим проблема да бъде прехвърлян от болната на здравата глава. Това, че някой в Община Бургас не си е свършил работата по проекта за ремонт на Моста, в частта му за пристан, както и е допуснал пропуски по организацията на превоз на туристите при лошо време и съответно използването на алтернативен вариант - пристанище Бургас е проблем, за който "Пристанище Бургас" ЕАД може да оказва съдействие, но не може да реши.

От 15 май тази година туристическият кораб "Кук" осъществява превоз на пътници от пристанище Бургас до остров и ще продължи да реализира тази дейност, но при спазване на установения законов ред на Република България и Международните конвенциии, по които България е страна. Само за информация, корабите на подводни криле, по- известни като "комети", които са с капацитет 120 пътника, и които през 2013 г. отплаваха редовно от пристанище Бургас до дестинациии Бургас – Созопол – Несебър, бяха създали безупречна организация във връзка с достъпа на пасажерите до и от пристанището и не беше допуснато никакво забавяне на туристите, т.е  в случая става въпрос за добра организация на оператора, предлагащ дадената услуга, а не на пристанището", се казва още в становището на изпълнителния директор на пристанището.