DSC_1663

DSC_1663

Транспортът на Бургас се превърна в градска легенда

бургазлии, които чакат автобуса си, за да се приберат у дома или отиват на работа. Темата се дискутира оживено и в автобусите. Местните все по-често се питат кога най-после електронното таксуване и т.нар. "бърза линия" ще станат факт. И понеже през последната година датата за пусковия срок се променя непрекъснато, вече никой не се ангажира с конкретика. Това обаче поражда серия от коментари, често пъти с невярна или неточна информация.DSC_1679DSC_1647

Маршрутките, които пътуваха по линия 1, 2 и 2а, трябваше да спрат в началото на април, както "Черноморие" вече писа. Договорът с фирмата "Комфорт" вече е прекратен. Рейсчетата продължават да изпълняват курсовете, но минаха под "шапката" на общинската фирма "Бургасбус". По думите на заместник-кмета на община Бургас Красимир Стойчев електронното таксуване трябваше да стане факт от 1-и юни. Месецът вече свършва, но няма никакви индикации това да стане факт. От близо месец се тестват електронните табла, които са монтирани на спирките. На тях ще тече информация за номерата на автобусите, които минават по съответната линия, и минутите, на които се движат. Засега там се чете само надписът: "Интегриран градски транспорт".

Все още не са монтирани и т.нар. вендинг автомати, от които ще се купуват билети или ще се зарежда електронната карта. Не е започнала и подмяната на сегашните книжни карти с новите, които ще бъдат във формата на пластини.

Непрекъснатата промяна на сроковете карат хората да говорят каквото си искат. Така един проект, който се изпълнява от години, се превърна в градска легенда. От уста на уста се предава информация, която е изкривена. Така цената на билета се променя, според това кой какво е чул, прочел, дочул или недоразбрал. Градската легенда на Бургас, наречена "обществен транспорт", ще продължава да се обогатява, докато всички изговорени думи не станат факт и хората не се убедят със собствените си очи какво е това животно, наречено "Интегриран градски транспорт".