На пазар може да се отиде само в събота. Снимка Недрет Бензет

На пазар може да се отиде само в събота. Снимка Недрет Бензет

Турция посреща Рамазан Байрям под четиридневна карантина. Тя влиза в сила от днес, 23-ти май, първият ден на Байряма. Този път, за разлика от предишните, карантината обхваща не само големите градове, а цялата страна. Турците няма да могат да отидат в джамията за молитва, нито да се видят с близките си. Джамиите бяха затворени още в началото на пандемията с COVID – 19 в южната ни съседка.

"Не може да се пътува между градовете. Няма да можем да видим близките си, които живеят в друг град или село. Може да се отиде до магазина или до фурната, но само в събота", разказа Недрет Бензет, който живее в Къркларели.

Репортери на "Черноморие" вече десета седмица ви информират за случващото се в разгара на пандемията на различни места по света.

Истанбул в поредна четиридневна карантина, 148 067 са с COVID - 19 в Турция

Броят на установените случаи на корона вирусна инфекция в Турция вече е 154 500. Активните случаи са 34 113. Починали са 4 276, а оздравелите са 116 111.

Безпрецедентните мерки имат за цел да ограничат разпространението на вируса в Турция. Още в началото на едномесечния пост, който предшества Байряма, президентът на Турция Реджеп Таип Ердоган обяви, че се прилагат ограниченията възможно най-прецизно, "за да се върнем към нормалния ритъм след празника".

Заради пандемията много тихо ще премине празника в Турция. "Няма да мога да видя близките си, защото живеят в друг квартал на града. И на улицата няма да може да се излиза", допълни Недрет. Карантината остава в сила до вторник.

Правителството на Турция вече обмисля как ще отвори курорти си, за да посреща туристи.

От 20-ти май българските граждани, които се нуждаят от лечение в турски болници вече могат да пътуват с до двама придружители без да бъдат поставени под 14-дневна карантина. Те обаче трябва да си направят PCR тестове на влизане в Турция.

До този момент в страната са направени 1 729 988 теста, което прави 20 538 на 1 млн. население.