DSC_4747

DSC_4747

Търсят евро пари за Морската в Бургас е създадена преди 105 години от легендарния ландшафтен архитект Георги Духтев. Роден във Варна, той завършва паркоустройство в Австрия със стипендия от Фердинанд. След завръщането си в България, Духтев избира да работи и живее в Бургас, вместо да се грижи за царския Евксиноград.

Преди 3 години с европейски средства беше обновена другата, по-голяма част от Морската градина - от паметника на Пушкин до парк "Езеро". Сега предстои реалната крачка към цялостна реконструкция на историческото ядро.
В този район се намират културен център "Морско казино", открита сцена "Охлюва", детската площадка. Новото идейно решение предлага изграждането на повече антракциони, кътове за отдих, нова и разнообразна багра от декоративни дървета, храсти и цветя, боскетни и топиарни форми.
На територията на парка съществуват настилки от няколко вида материал - асфалт, паваж, градешки камък, бетон и декоративни плочи. Асфалтовата настилка е изронена в по-голямата си част, наблюдават се пропадания по алейната мрежа.
Предвижда се цялостна реконструкция на настилките в лошо състояние. Няма да се използват други видове материали, освен характерните за парка. Подновяването на парковата мебел е задължителна част от проекта.
Голям процент от декоративната растителност на територията на историческото ядро е на пределна възраст. Затова е планирано частично саниране на дърветата. С ново дендрологично решение, на територията на парка се внасят над 100 декоративни вида, съобразени с бургаския климат. В проекта е заложено засаждане на 1000 бр. широколистни и 230 бр. иглолистни дървета.
Сред предвидените нови атракциони има висящ мост от екоматериали. Предлагат се две модерни решения за фонтана до Гъбката. Ще се обновят двете обществени чешми - тази с форма на мида при входа към Централен плаж, и другата между паметниците на Христо Фотев и Петя Дубарова.
За нуждите на посетителите се предвижда монтиране на 2 броя еднокабинкови градски тоалетни в долната част на парка, извън историческото ядро. Местоположението им е в близост до детска площадка, спортно игрище и входа на Централния плаж.
Модерно енергоспестяващо осветление и видеонаблюдение ще повишат сигурността на посетителите.