Snimka_1

Snimka_1

Ученици на Търговската станаха митничари за един ден

даде възможността за пръв път да застанат на действителните работни места в "Митница Бургас".

В продължение на два дни над 60 средношколци от специализираните паралелки "Митническа и данъчна администрация" в Търговска гимназия Бургас замениха училищните маси с професионална дейност на служители в Митница Бургас. Инициативата е по проект "Система за кариерно ориентиране в училищното образование", съфинансиран от ЕС с бенефициент  Министерство на образованието и науката.

Бургаската митница бе първият партньор по проекта на Центъра за кариерно ориентиране Бургас в сътрудничество с Регионална библиотека "Пейо Яворов"”.

Учениците от специализираните паралелки в 9-ти и 11-ти клас на Търговска гимназия Бургас имаха възможност да се запознаят на практика с част от дейността на митническата администрация - със задълженията на началника на "Митница Бургас", на ръководителите на отдели и сектори, на митническите инспектори. Младите митнически служители зададоха множество въпроси и натрупаха професионални познания, лични впечатления и емоции.

Сред най-интересните за тях теми бяха възможностите за постъпване на работа в митническата администрация, квалификацията и обучението на митническите служители,  детайли от "кухнята" на самата професия.

"Приехме това партньорство като изключително отговорна задача. Искахме да мотивираме знаещите и можещи млади хора да направят своя правилен професионален избор и да имат реални впечатления за работата на съвременната европейска митническа администрация, каквато е и "Митница Бургас", коментира началникът на митницата Елка Стоянова.

Самите ученици не скриха изненадата си, че видяното няма нищо общо с разпространявания "митнически фолклор".

"Хората, когато чуят митница, си представят бариера. Работата на съвременния митнически служител е интелектуална, а не физическа. При модерните  технологии и оборудване, бих казала, че дейността на митническите служители е не да се ровят в багажа на пътниците, а  да изровят от собствения си интелект най-прецизния законов способ за разрешаване на ежедневните казуси, с които е свързана нашата работа", отбеляза Елка Стоянова в отговор на един от многобройните въпроси и допълни:  "Желанието, огромният интерес и сериозното зряло отношение, което учениците проявиха към работата на митницата, ни кара да виждаме в тяхно лице новото поколение митнически служители, които ще изграждат  все по-добър имидж и обществено признание на митническата професия, каквито нашите служители безспорно заслужава", отбеляза Стоянова. Тя благодари на бургаските консултанти от Центъра за кариерно ориентиране, на преподавателите от Търговска гимназия Бургас и представителите на Регионална библиотека "Пейо Яворов" за поканата към митницата за пилотно участие в проекта, за успешното сътрудничество и добрата съвместна работа в осъществяването на инициативата.