Ученици пренесоха урок по литература в 19 век

, за да се пренесат в една отминала епоха. Част от десетокласниците дефилираха пред своите съученици облечени с тоалети от края на 19 век. Така пременени те прочетоха и своите произведения, посветени на предстоящите празници 1 март и 8 март. Стихотворенията и есетата са писани в часовете по литература под ръководството на преподавателката им Дора Лазарова. Тя е и инициатор за посещението на учениците в музея. Сред бита на бургаския дом от началото на 20 век, тийнейджърите успяха да се докоснат до миналото на своя град и да споделят своите мисли за настоящото и чувствата, които ги вълнуват.

 

Те разгледаха и най-новата експозиция на музея "Бургазлийката през 30-те и 40-те години на XX век", подредена на първия етаж. Във витрините са експонирани предмети от бита на бургазлийката - съдове за подправки, сервиз за кафе, дрехи, дантели. Сред фотосите са подредени и тези на три известни от онова време бургазлийки - танцьорката Дора Попова, художничката Александра Мичкуевска и една от най-красивите дами отпреди век Ваня Морска, която се е славела като ненадмината хубавица.

Сред експонатите са лични вещи на трите и една от картините, рисувани от Мичкуевска. Наследници на Дора Попова са подарили на музея нейния шал и витрило, с които е танцувала в Париж. Попова е била известна в чужбина и е играла на една сцена с прочутата Жозефин Бекер. Завръщайки се в родния Бургас, тя открива баня, известна като Дорината баня.

Тези и други подробности от живота на града и неговите жители, учениците научиха от Росица Топалова, която е създател на тази експозиция.