DSC_7840-1

DSC_7840-1

В Бургас с подписка Народът срещу корупцията

Към нея се присъедини Младежката организация на "Движение България на гражданите". Акцията е националната и ДБГ я стартира в подкрепа на отхвърления на 3-ти септември от Народното събрание Закон за предотвратяване на корупцията сред лицата, заемащи висши публични длъжности. Целта на инициативата е да съберат 110 000 граждански подписа - по 1 000 за всеки депутат, гласувал против или въздържал се. Сред първите, които днес сложиха подписа си бе и общинският координатор на ДБГ в Бургас Живко Табаков (на втората снимка).JivkoTabakov

"Ние сме срещу уплашените 110 депутати, които с вота си подкрепиха своите задкулисни интереси и пренебрегнаха всички български данъкоплатци. Нека бургаските граждани заявят ясно и категорично, че искат европейско правосъдие и некорумпирано управление на държавата", заявиха от ДБГ. Антикорупционният закон предлага 10 ключови мерки, сред които: истински задълбочени проверки на имуществото и конфликта на интереси на 10 000 души по високите етажи на властта от Националното бюро за предотвратяване на корупцията: депутати, министри, шефове на агенции, комисии и други висши държавни органи, съдии, прокурори, следователи и висши полицейски служители, шефове на митници и на данъчни служби, областни управители, кметове, общински съветници, главни архитекти на общини, лица, които провеждат обществени поръчки и  които управляват средства от еврофондовете, шефове на държавните енергийни дружества, директори на болници, финансирани от НЗОК, ректори на държавните висши училища и др.; задължение тези лица да декларират имоти, автомобили и други возила, заплати, пари в брой и банкови сметки над 5000 лева, обучения и пътувания извън страната над 5000 лева, чужди имоти и коли, които те трайно ползват и други.

Глобите за нарушителите са до 20 000 лева, както и отстраняване от длъжност и отнемане на облагата при доказан конфликт на интереси.

Галерия