В срещата участва и народният представител Андрей Рунчев (вдясно). Снимки Бургас без цензура

В срещата участва и народният представител Андрей Рунчев (вдясно). Снимки Бургас без цензура

Зелената зона в Бургас да стане целогодишна, а паркирането в супер центъра на Бургас по-скъпо през първия час. Това предвижда новата стратегия за паркирането в Бургас, която бе представена от Пламен Димитров - директор на Общинско предприятие "Транспорт" в рамките на форума "Модерният град - съвременни тенденции в паркирането за сигурен, функционален и зелен град". Той се организира по идея на председателя на Общинския съвет Михаил Хаджиянев, а негов модератор бе Евелина Михалева - председател на Постоянната комисия по транспорт и безопасност на движението към Общинския съвет.

Новата стратегия предвижда разширяване на обхвата на вече съществуващата Зелена зона, която ще обхване целия комплекс "Лазур" и към нея "ще се прелее" т.нар. "хибридна зона", която се намира в района на "Гъбката" и гранд хотел и СПА "Приморец". Идеята е Зелената зона да стане целогодишна с лятно и зимно работно време. Летният период се запазва, както досега от 1-ви май до 30-ти септември, като ще работи от понеделник до неделя от 11.00 до 20.00 часа. През зимата от 1-ви октомври до 30-ти април Зелената зона ще работи от понеделник до петък от 09.00 до 19.00 часа. Към тази зона ще влезе и района около Турското консулство.

Предвижда се и обособяване на Червена зона в центъра на града, която е с периметър - булевард "Сан Стефано" - улица "Цар Симеон I" - булевард "Булаир" - булевард "Иван Вазов" - улица "Уилям Гладстон" - улица "Фердинандова" - улица "Христо Ботев". Паркирането в тази зона през първия час ще бъде по-скъпо, а времетраенето ще бъде до 3 часа. След изтичането, автомобилът трябва да бъде преместен или ще бъде принудително вдигнат.

Новата стратегия за паркирането в Бургас предвижда и създаване на два вида служебен абонамент - единият е обикновен с време на ползване от понеделник до петък, вторият е с удължено работно време от понеделник до неделя т.е. през цялата седмица и той ще бъде по-скъп.

Предвижда се и разширяването на Синята зона в района - булевард "Сан Стефано" - улица Христо Ботев" - улица "Княз Борис I" - улица "Васил Левски" - улица "Княгиня Мария Луиза", както и обхвата на под зоните.

За скутери и мотори ще бъдат обособени места за паркиране.

Стратегията ще бъде входирана за разглеждане и гласуване в Общинския съвет преди да стане факт.

В срещата участваха експерти, народният представител Андрей Рунчев, Митко Порязов - началник на Областно пътно управление - Бургас, общински съветници, зам.-кметът по туризъм и спорт в Община Бургас Манол Тодоров, зам.-кметът по бюджет и финанси в Община Бургас Станимир Апостолов, Явор Жеков - член на Управителния съвет на Българска стопанска камара, представители на Пожарната и други.

"Трябва да се помисли за създаване на етажни паркинги, за да се реши частично поне проблема с паркирането в центъра на града", заяви Явор Жеков.

От Пожарната за пореден път споделиха затруднията, които имат когато трябва да стигнат с противопожарните автомобили на място, а улицата е задръстена от паркирани коли, защото хората нямат алтернатива, къде да оставят превозните си средства.

Галерия