В Турция носенето на маски не е задължително. Снимка Недрет Бензет

В Турция носенето на маски не е задължително. Снимка Недрет Бензет

В Европа маските не са задължителни за носене, установи проверка на "Черноморие". Репортери на медията се свързаха с наши сънародници, които вече трета седмица разказват, какво се случва в страните, където живеят във връзка с пандемията с корона вирус, за да проучат как стоят нещата там.

Повод за това стана заповедта на министъра на здравеопазването Кирил Ананиев, според която носенето на маски е задължително, а този, който не я носи на обществено място подлежи на глоба от 5000 лева. Това буквално скандализира обществото и поляризира мненията "за" и "против" задължителното им носене. По-малко от 24 часа, след като бе издадена заповедта отпадна. Министър Ананиев издаде нова заповед, с която отменя старата.

"Всички мерки, които се предприемат от Щаба, от правителството и се реализират в заповеди от министъра на здравеопазването са насочени към защита на здравето на българските граждани. Правителството подкрепя носенето на маски, но няма пълно обществено съгласие за това", добави министър Ананиев.

Той обяви, че ще бъдат закупени 1 млн. предпасни маски, които ще бъдат раздадени чрез структурите на Министерството на труда и социалната политика на социално слаби и хора, които нямат възможност да закупят маски. Това трябва да стане до седмица, най-много - две.

В съседна Турция маските не са задължителни за носене. "На някои места в града има маски. На нас във фабриката ни дават маски. Преди седмица нямаше никъде. Но след заповед на министъра на вътрешните работи, фирмите които бяха скрили маските ти пуснаха и е забранено сега да се продават на по-висока цена", обясни Недрет Бензет от Къркларели, Турция.

Валията и главният лекар на Лозенград с корона вирус

В южната ни съседка броят на регистрираните с корана вирус стигна цифрата от 20 921 болни само за 25 дни – от първия установен на 10-ти март до 4-ти април. Цифрата скочи рязко от 26-ти март, когато за едно денонощие бяха установени 1 196 души. Оттогава кривата върви нагоре и надолу.

В Белгия носенето на маски не е задължително, защото ги няма в търговската мрежа и в аптеките. "На работа всеки ползва лични маски. Тази седмица от Китай бяха внесени сериозни количества маски, защитни облекла и санитарни принадлежности. Още един самолет се очаква да пристигне до края на седмицата. Първо болниците ще бъдат обезпечени и след това ще пуснат маски към аптекарската мрежа за лично ползване", разказа бургазлията Янчо Събев, който живее в Льовен.

В белгийския град много хора носят маски на работното си място, но се оплакават, че е некомфортно, а със затоплянето на времето нещата ще станат още по-нетърпими

"Аз нося вече две седмици маска, имаме вкъщи, но ние европейците нямаме навика да носим маски", допълва бургазлията.

Броят на заболелите от корона вирус в Белгия до сега е 16 770 души. След резкият скок на установените случаи на 28-ми март - 1 850 за 24 часа, кривата започна да пада, но все още се колебае.

Смъртта на дете разтресе Белгия, правителството с мерки за самоосигуряващите се

"Когато ходиш до магазина, трябва да си с маска, но когато излезеш да си изхвърлиш боклука - не. До скоро нямаше маски", сподели българката Таня Петкова Руис Серон. Тя е от Плевен, но от години живее в Барселона със съпруга си, който е испанец. В Испания е забранено излизането навън. Дори до магазина се препоръчва да се ходи по веднъж на седмица.

Установените случаи на заболели с корона вирус вече са 117 710 души. От 10-ти март броят на заболелите започва рязко да расте и не спира и до днес.

В Испания няма дистанционно обучение, нещата са на живот и смърт

Носенето на маски не е задължително в Германия. "Тук не всички ходят с маски, даже ме гледат странно, когато вляза в магазин. А някои ме питат, откъде съм я взела, защото маски няма", сподели бургазлийката Виктория Димитрова, която живее в столицата - Берлин.

Броят на заболелите във Федералната република вече е 89 838 души. От 11-ти март кривата на заболеваемостта тръгна нагоре. На 2-ри април там вече са регистрирани 6 813 души.

Правят болница за пациенти с корона вирус в Панаира на Берлин

"Не съм виждала да се продават маски по актеките. Но тук не са задължителни за носене. А от информацията става ясно, че цените на световния пазар за завишени", сподели бургазлийката Марта фон дер Уе, която от 11 години живее в норвежкия град Берген.

В Норвегия регистрираните с корона вирус са 5 296 души. Извънредното положение в страната е въведено през март и ще продължи поне до 19-ти април.

Мерките в Норвегия и Швеция на двете крайности, разликата в заболелите е 200 души

И във Великобритания не е задължително да се носят маски. Това потвърди бургазлията Христо Петров, който от 5 години живее в Лондон. До скоро и мерки за разпространението на вируса на Острова нямаше. Но броя на регистрираните вече е 38 168. През последните дни броят на установените в рамките на едно денонощие е над 4 000 души.

След принц Чарлз и премиерът на UK Борис Джонсън с корона вирус