Рекорден брой смъртни случаи на заразени с COVID - 19 отчетоха в Мексико и Бразилия. Снимка vallartadaly

Рекорден брой смъртни случаи на заразени с COVID - 19 отчетоха в Мексико и Бразилия. Снимка vallartadaly

142 хиляди теста за COVID-19 са направени до момента в Мексико, където населението е над 127 млн. души. С тези цифри страната се нарежда сред тези, където се правят най-малко тестове за наличие на заразата. Подобно е положението в Индия, където са направени почти 2 млн теста, но и това е сравнително малко тъй като населението е повече от 1,5 млрд. души. В Мексико се увеличават и заболелите като те вече са 45 032, а над 5 000 души са починалите, 378 са критичните случаи на заразени. Истинско предизвикателство пред здравните власти е да се погрижат за болните, докато пари за тестове липсват. За последното денонощие там са регистрирани 2 409 нови случаи.

На фона на разхлабващите мерки, които все повече държави прилагат, в световен мащаб болните от коронавирус продължават да се увеличават и вече са 4 640 339 души.

Вече девет седмици репортерите на "Черноморие" ви информират как светът се бори с пандемията.

Освен по многобройното си население Мексико е на челни позиции и по територия с почти 2 млн кв. км. площ. Страната е населявана от повече от 65 етнически групи, които живеят в 31 щата и федералната столица  - Мексико сити. Републиката е на трето място в света по численост на населението. Именно в столицата са повечето заразени.

Ериберто Акоста, който е женен за бургазлийка разказа, че в Мексико проблем за високата заболеваемост е че голяма част от хората имат съпътстващи заболявания като диабет и затлъстяване. "Истината е и че не се правят достатъчно тестове. От началото на непредвидената ситуация стратегията на здравните власти е да тестват само онези, които се считат за високорискови или тези, които имат симптоми. На останалата част от населението, което има умерени до леки симптоми, властите препоръчват самоизолация", обясни Ериберто. Любопитното е, че се води статистика, която се основава на математически модел създаден за епидемиите от грип и HN1N1. Според така нареченият "Модел на Сентинел" се получава коефициент 8. Това означава, че за всяка регистрирана инфекция има приблизително 8 пъти повече случаи.

Първият случай на  COVID-19 в Мексико е от края на януари, тогава властите са категорични, че инфекцията идва от чужбина. Това е и първата фаза на заболеваемост. "Министерството на здравеопазването пое управлението на епидемията, като всеки заразен и неговите близки контакти бяха наблюдавани. Информацията за болестта започна да се разпространява по официални канали. Президентът Андрес Мануел Лопес Обрадор обаче минимизира последствията и подцени заразата. Той продължи с обиколката си из различните щати, където се целува и прегръща със симпатизанти", обяснява Ериберто.

Втората фаза настъпва в края на март, когато заболеваемостта започва да се покачва, но не толкова много като в Италия или Испания. За президентът справянето с епидемията вече е най-голямото предизвикателство на управлението му. "През тази фаза се затвориха всички несъществени предприятия. Това събуди диспут относно определението за "несъществени". По-голямата част от мексиканците не са хора, които могат да си позволят да останат у дома и да не работят. 50% от населението живее в бедност, с неформални работни места, които едва дават храна за деня, следователно голям сектор не е спрял работата си", допълни Ериберто.

С фаза 3 в края на април започват и по-строги политики на социално дистанциране в Мексико. Докато през втората фаза са забранени масовите прояви, училището, както и някои бизнеси, с трета фаза идват и наказателните мерки. Ериберто даде за пример щата Халиско, където излизането навън без предпазна маска се санкционира с глоба или дори с престой в ареста за 36 часа.

Остава въпросът дали здравната система на многомилионно Мексико ще издържи на натовареността. Болниците в Мексико сити, където са повечето случаи, започнаха да се насищат. Собствениците на частни клиники поеха ангажимент да поемат случаи, защото останалите болести реално не са изчезнали и хората продължават да се разболяват. Има много хора, които работят, но не се ползват от социално осигуряване, а стратегията на правителството е те да получат помощ въпреки това. Това създава проблем.

Все повече мексиканци се чувстват социално и финансово уязвими в стуацията на COVID-19. "След повече от един месец икономическа бездействие преобладава несигурността, времето за плащане на наема, за плащане на кредитни карти или сметките за комунални услуги не може да бъде отложено и населението изглежда не желае да чака повече. Няма голяма подкрепа от държавата", посочи Ериберто. Той допълни, че мексиканският народ е издръжлив, преодолял е много незгоди, както и други епидемии и земетресения, и много икономически кризи. "Ние знаем, че е въпрос на време нещата да се върнат към нормалното. По улиците се вижда все повече активност, въпреки че сме в най-заразния етап. Идните дни ще бъдат доказателство за това колко сме подготвени и дали стратегията на властите работи. Истината е, че от обществото зависи да изпълнява своята роля, ние сме много и много разнообразни, но всички без изключение можем да бъдем заразени и да понесем последствията от заразяване на нашите близки", допълни Ериберто.