В община Созопол укпреват свлачище с близо 1 млн. лева

 

999 977, 89 лева ще отидат за укрепването на 2 800 метра път. Това е единствената връзка на селата с останалата пътна инфраструктура на общината. Свлачището там се активизира след поройни дъждове преди няколко години и от тогава общината търси начини и средства за неговото укрепване.

Стартът на ремонтните работи бе даден днес в присъствието на председателя на общинския съвет Красимира Германова, на кмета на община Созопол Панайот Рейзи и на представителя на фирмата изпълнител - "Щрабег" - инж. Хенк Фишер.

"Реализацията на този европейски проект не само ще реши един дългогодишен проблем в този район, но и ще повиши интереса към едни от най-красивите созополски села в района на Странджа планина", каза кметът Панайот Рейзи. Той изрази увереност, че укрепването на свлачището и възстановяването на пътния участък ще бъде извършено качествено, защото фирма "Щрабаг" има богат опит в изпълнението на европейски проекти. След завършване на проекта община Созопол ще насочи сериозна средства за да бъде отремонтиран и пътя, който свързва селата Зидарово и Вършило.

"Хубаво е, че има подобни програми, защото общината трудно може да задели 1 млн. лева за укрепването на свлачището", допълни кметът. Интересът към село Вършило от страна на инвеститорите е голям и след пускането на питейната вода там в края на миналата година, то добрата инфраструктура е другото условие инвестициите да се увеличат.

Със спирането на ерозията по протежение на пътя ще бъдат спасени 289 имота - частна и публична собственост, за които има риск да останат неизползваеми. С реализирането на проекта ще се повиши привлекателността и конкурентноспособността на района на двете села и на общината като цяло чрез подобряване икономическата, социалната и пътната инфраструктура. Ще се повиши регионалния туристически потенциал на населените места в периферията на общинския център чрез създаване на безопасни условия за живот и туризъма така също и превенция на риска от пътнотранспортни произшествия. От своя страна подобрената обслужваща инфраструктура ще привлече и нови инвеститори.