CNST_Pomorie

CNST_Pomorie

В Поморие построиха дом за 14 деца в риск пресконференция във връзка с приключването на проекта за изграждане на ЦНСТ – Поморие, в която участваха кметът Иван Алексиев, заместник-кметовете инж. Кунчо Гайдов и Илия Джингов, ръководителят на проекта инж. Илияна Калудова,  директорът на Регионална дирекция за социално подпомагане Тони Костова и представителят на фирмата - изпълнител "Среги" ООД – Георги Младенов.P3050002

12 от децата ще бъдат изведени от домове в селата Искра и Кошарица, а останалите 2 места ще се запълнят по спешност. Те ще растат в среда максимално близка до семейната, като за техните нужди ще се грижи екип от 16 специалисти – управител, възпитател, медицинска сестра, психолог, социален педагог, медицински специалист и 10 детегледачи. Кандидатите вече са подали документи и предстои те да бъдат разгледани в комисия.
ЦНСТ – Поморие се намира на улица "Манастирска" (на мястото на бившия Шивашки цех) в близост до училище детска градина и автобусни спирки.Сградата е на два етажа и е напълно оборудвана, спрямо нуждите на хора със специфични потребности. Има преден и заден двор, както и покривна тераса. На партерния етаж се помещават входно фоайе, дневна, кухня, три спални , санитарно помещение (оразмерено за трудно подвижни хора) и склад за продукти. На първия етаж има две групови дневни, четири спални и две санитарни помещения. На втория етаж се намира машинно помещение, два склада и санитарно помещение.
"Община Поморие предлага широк спектър от социални услуги и се радвам, че с изграждането на Център за настаняване от семеен тип допълнително обогатяваме тази дейност. Това е поредният успешно приключил проект и занапред ще кандидатстваме по още социални проекти", каза кметът Иван Алексиев.
През този месец той ще подпише договор за втория етап от дейностите по проекта с Министерство на труда и социалната политика. Той включва едногодишно финансиране на процеса на деинституционализация, след което тази дейност ще стане държавно делигирана.