Георги е избрал да остане в британската столица в разгара на пандемията. Снимки Георги Николов и личен архив

Георги е избрал да остане в британската столица в разгара на пандемията. Снимки Георги Николов и личен архив

366 956 са заразените с корона врус в световен мащаб, като почти няма държава, която да не е засегната от пандемията. Броят на смъртните случаи стигна цифрата 16 100 , а броят на оздравелите е 101 065. Броят на заболелите във Великобритания нараства всеки ден. Страната е на шесто място в Европа по броя заразени с корона вирус – 5 837. Новите случаи са 154, смъртните случаи са 335, а оздравелите вече са 135.

Репортери на сайт "Черноморие" се свързаха с бургазлии, които живеят в различни европейски страни. Чрез техните разкази и снимки ще дадем възможност на нашите читатели от първа ръка да научават, какво се случва там във връзка с разпространението на корона вируса.

ЕС за пръв път в историята си затвори външните си граници. България не прави изключение, като в страната могат да се завърнат единствено и само български граждани и хората, които постоянен адрес у нас. Задължително условие е след това 14 дни да са под карантина. От Кризисния щаб и правителството многократно апелираха да не се извършват пътувания зад граница. Въпреки това все още има пътешественици.

Случаят с Георги Николов обаче е пълна противоположност на туристите от Мароко, за които държавата търси начин да ги прибере. Точно обратното пандемията хваща ямболията във Великобритания, където извършва бояджийски услуги и по всичко личи, че ще остане там до края на кризата.

"Бях решил да се прибирам този месец, с идеята да продължа личният си и професионален път в родината, но имайки предвид развилата се ситуация реших, че би било безотговорно от моя страна, да се прибера точно в този момент. В случая, не защото се притеснявам за себе си, а напротив, грижа ме е повече за другите, ако се окаже, че съм вирусоносител. Спря ме фактът, че се намирам в държава, в която заразените са няколко хиляди, а летищата, са едни от най-рисковите места. Какво би се случило, ако се бях прибрал и току-виж съм хванал вируса и го предам на още десетки хора. Не съм такъв човек и затова предпочетох, колкото и неприятно да ми е да остана в Лондон", разказа пред репортер на "Черноморие" Георги Николов.

Той призова всички, които са били на екскурзии и почивки да помислят за хората, които обичат, да имат търпение, да спазват всички предпазни мерки и да бъдат отговорни към здравето си. Според него е лекомислено да отидеш на почивка точно в този момент, още повече, че това не е нещо от първа необходимост и може да изчака.

Според Георги, английските власти са закъсняли с предприетите мерки. Едва преди два дни затегнаха ограниченията и призоваха уязвимите да се самоизолират.

”Работя за една английска строителна компания, занимаваща се с бояджийски услуги. Боядисваме основно къщи, апартаменти, офиси. За момента всички обекти в страната работят нормално, включително и този, на който съм аз. В петък затвориха училищата и детските градини. Хората започнаха да се стряскат и това може да се види от празните щандове по магазините, както и от опустелите вече улици”, посочи Николов, който предпочете да остане зад граница, за да опази близките си в България, ако евентуално е засегнат от корона вируса.

В Белгия яслите са отворени, освободените от работа с помощи за безработица

В Норвегия с извънредно положение, децата учат дистанционно

Социалната изолация и икономическата криза най-силно притесняват испанците

Във Великобритания затварят училища от днес, отменят концерти

Тъжен и празен е днес Париж

В UK ограничиха покупките на храни, правителството с първи мерки

Галерия