В Слънчев бряг с нов пропускателен режим

За това настояха хотелиери и туроператори. Исканията на представителите на бизнеса в комплекса бяха изложени на работна среща на тема "Анализ и проблеми на лято 2010. Перспективи за развитие през сезон 2011", на която ръководството на "Слънчев бряг" АД беше домакин. В дискусията взеха участие народните представители от ПП ГЕРБ Димитър Бойчев и Иван Вълков, кметът на община Несебър Николай Димитров, директорът на ОД на МВР Милен Димитров, началникът на РУП Несебър Стайко Манев, водещи туроператори в региона, както и представители на СНЦ "Съюз на собствениците" Слънчев бряг.

 

По време на срещата стана ясно, че автотуристите в курорта вече заемат значителен дял. 6000 са клиентите на туроператора "Томас Кук", дошли с личните си автомобили на почивка в комплекса. През пика на сезона задръстванията по улиците от автобуси, които трансферират туристи, са всекидневен проблем. Именно поради тази причина единственото решение е в изработването на нова транспортна схема, смятат туроператори и хотелиери. Зад това предложение застана и Георги Николчев - член на УС на СНЦ "Съюз на собствениците" - Слънчев бряг.

"Необходимо е и въвеждането на пропусквателен режим. Това е изпитан модел през годините", коментира началникът на РУП-Несебър Стайко Манев. Според него по този начин ще се ограничи не само достъпа на автомобили до комплекса, но и ще се намали престъпността.

Според директора на ОД на МВР Милен Димитров през изминалия сезон кражбите по плажа са се увеличили драстично. Техният брой е скочил с близо 30% спрямо лятото на 2009 година. С около 10% повече са грабежите по улиците.

За пропускавелен режим се обявиха и хотелиери чрез писмено изпратени предложения до "Слънчев бряг" АД.

От ръководството на "Слънчев бряг" АД обещаха да се допитат до представители на бизнеса и да се съобразят с мнението на мнозинството по отношение на пропусквателния режим.

Друг наболял проблем, който хотелиери и туроператори изтъкнаха е силната музика от заведенията след полунощ. "За съжаление, и сега е забранено, но няма ефективни резултати", коментираха хотелиери.

Според тях единственото решение е да се прецизират някои закони и наредби за да не изглеждат безпомощни държавните и общинските органи в борбата с високия нощен шум.

Незаконните временни постройки, които загрозяват комплекса години наред, отново бяха акцент на дискусията. Някои от собствениците им решиха да ги премахнат доброволно, но други отказаха.  В края на другата седмица представители на община Несебър ще пристъпят към принудителното им събаряне.

"Положителните промени през изминалия сезон в Слънчев бряг не останаха незабелязани от големите европейски туроператори. Те обаче ще следят под лупа хода на събитията в комплекса и през следващия летен сезон", обобщи в края на срещата представителят на ITS за България Атанас Козарев.