Дискусията в столицата се проведе по инициатива на Зелени закони. Снимка Община Царево

Дискусията в столицата се проведе по инициатива на Зелени закони. Снимка Община Царево

В София дискутират Общия устройствен план на община Царево. Дискусия се проведе по инициатива на "Зелени закони". В нея взеха участие представители на Министерство на регионалното развитие и благоустройството, Министерство на околната среда и водите, Изпълнителна агенция по горите и неправителствени организации. На срещата присъстваха кметът на община Царево Георги Лапчев и зам.-кметът Марин Киров.

Кметът на Царево разясни фактическото положение и мястото на общината в процеса по изработване и приемане на ОУП, като изрази позиция в защита на местното население и интересите на всички граждани в търсенето на баланс между потребностите на хората и опазването на природата. Той също така припомни водещата роля на МРРБ като възложител, на избрания от тях след обществена поръчка проектант на плана и на МОСВ.

Заместник-министърът на МОСВ Тома Белев обяви пълна подкрепа за приемането на Общия устройствен план.

Бяха очертани проблеми между МРРБ и проектантите на плана, но представителите на институцията и изпълнителя на проекта се обединиха около необходимостта от преодоляване на възникналите пречки. Като основни предизвикателства пред изработването и приемането на ОУП на община Царево бяха очертани разминаването в някои изходни данни, предоставени от МРРБ  на проектанта, липсата на достатъчно финансиране, интегрирането на проблеми свързани с природен парк "Странджа" и приемането на негов план за управление, който също се бави с години.

От някои представители на гражданското общество и неправителствения сектор беше изразена позиция, че територии като село Синеморец например не се нуждаят от разширяване, тъй като в рамките на населеното място има още неизползвани терени.

Кметът на община Царево обяви, че ще инициира следващо обсъждане с представителите на институциите, неправителствения сектор и местната общност на територията на Царево и изрази позиция, че е необходимо по-бързо преодоляване на всички пречки от институциите и проектанта на плана.