Васил Тосев е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец. Снимки Авторът

Васил Тосев е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец. Снимки Авторът

Пловдивчанинът Васил Тосев е единственият българин, който практикува йога и е посветен за дервиш в най-важния център на суфите - турския град Коня. Преди години здравословни причини го провокират да се обърне към йогата, която променя изцяло начина му на живот и възприемане на света. Малко след това започва да изучава и практикува танца "Сема"*, който се изпълнява от дервишите*. Не всеки, който желае може да стане дервиш. "Трябва да те извикат. Мнозина българи са ходили в Турция, за да станат дервиши, но са били връщани. Мен ме извикаха", сподели пред репортер на "Черноморие" Васил Тосев. Всичко започва, когато преди време се запознава с Есин Челеби - заместник-председателят на Международната фондация "Мевляна" (Руми), която е 22-ро поколение внучка на Руми* по време на нейно посещение в Пловдив. След това получава покана от фондацията да замине за Коня, където го посвещават за дервиш. Там Васил е получил дервишкото име Вели, което в превод означава светец. Фигурира под номер 301 в списъка на посветените на този орден.

Преди началото на всеки ритуал дервишът облича специални дрехи - конусовидната филцова шапка, известна под името сикке, се смята за надгробния камък на душата, дългите бели поли, които носят дервишите, представляват саван, а дългите им черна пелерини на гърба им, се считат за земни гробове. В началото преди танца семазените премахват тъмните си наметала, представляващи символично прераждане към истината и като кръстосват ръце на гърдите си, те представляват числото "едно". След това отварят двете си ръце на страни, сякаш прегръщат Вселената и започват да се въртят обратно на часовниковата стрелка, като са стъпили здраво на левия крак, а завъртането става посредством десния. По време на танца "Сема" дланта на дясната ръка, насочена нагоре към небето, е готовност за приемане на Божието благоволение, а лявата длан е обърната надолу към земята, представлява готовността на семазените да предадат Божието послание на онези, които са свидетели на "Сема", както и на останалите.

Сцената, на която се извършва ритуала, се нарича семахане. Тя символизира Вселената. Дясната страна е царството на видимата и познатата материя, а лявата страна - царството на смисъла.

И бургазлии, които бяха дошли на премиерата на стихосбирката на Хайри Хамдан - "Пясъчни ветрове" (издателска къща "Знаци"), имаха възможността да видят танца "Сема" в изпълнение на единствения българин дервиш - Васил Тосев и да се потопят в този мистичен и малко познат свят. Два са най-честите въпроси, които му задават след танца - "Как не му се завива свят, докато се върти?" и "Може ли всеки да стане дервиш?". "Малко са хората, които могат да се въртят като дервишите. При някои това е генетично заложено. Най-лесно се въртят децата", признава пловдивчанинът. След всеки танц "Сема" той усеща прилив на енергия. Подобно е усещането и след практикуването на йога. Той обяснява тази практика като временни паузи в непрекъснатата циркулация на ума. И при суфизма, и при йогата разбирането е едно и също.

За практикуването и на едното, и на другото обаче се иска дисциплина, постоянство и търпение. "Търпението е правене без очакване на резултат", допълва Васил Тосев. Много хора го търсят за съвет, най-често как да се излекуват. Той им посочва пътя, по който да тръгнат, за да се изцерят. Най-важното нещо, което всеки трябва да знае е как да диша правилно. Броят на вдишванията трябва да е равен на броя на издишванията, за да се получи вътрешна хармония и баланс.

*сема е ритуал, който е част от церемониите за годишнината от смъртта на Мевляна. Този ритуал съдържа важни символи, отразяващи основната философия на Мевлевите. Като цяло сема изразява формирането на Вселената, възкръсването на човека в света, действията на човека, воден от любовта му към Аллах и пътя към превръщането му в съвършеното човешко същество.

*дервишът (дарвиш) е член на суфистка религиозна група. Дарвиш буквално значи "който ходи от врата на врата". През вековете дервишите често са били обект на гонения от страна на държавната власт в мюсюлманските държави, тъй като отклонявали хората от традиционния ислям.

*Руми - Мевляна Джалал ад-Дин Мухаммад Руми е роден през 1207 г. в град Балх, днешен Афганистан. Заради авторитета си Руми е наречен Мевляна - водач, господар на своите ученици. Той преподава философия, религия и право, пише стихове. Руми е суфиски поет, познат с известния си цитат: "Ела, ела, който и да си, пак ела", се смята за един от най-великите суфиски философи в света.

Галерия