DSC_5865

DSC_5865

Вече ясни наградените с Бургаска Венера

"Приятели на морето". Деветчленно жури с председател проф. Андрей Даниел в продължение на един ден разглежда изпратените творби за участие в арт-конкура. За това издание над 270 творци от цялата страна изпратихоа 490 творби. Конкурсните работи бяха в направление - живопис, графика и скулптура. На свръх топлия 12 юли комисията спокойно, търпеливо, прецизно и безпристрастно разгледа всички творби, пратени за участие в 6-то издание на "Приятели на морето", установи екип на сайт "Черноморие.

DSC_5855

В раздел "Живопис" голямата награда, подплатена с пластиката "Бургаска Венера" и парична сума ще отиде при проф. Долорес Дичова. Софийската авторка впечатли проф. Даниел и колегите му - Димо Колибаров, Марин Добрев, с платното "След лято". Пластиката "Венера Бургаска" в раздел "Скулптура" взима Гълъбин Христов. Авторът от Лом се представя с "Останки". В последния раздел "Графика" бургаската награда ще грабне Васил Колев - Васито с "Моите къщи".

По традиция и на това биенале "Приятели на морето" ще бъде връчена награда "Млад художник" на СБХ. Тя ще отиде в ръцете на живописеца Николай Ангелов от Карлово. Наградата на Областна управа Бургас пък ще вземе младия бургаски художник Добрин Вътев. И на това биенале "Приятели на морето" гранд хотел "Поморие" награждава своя фаворит. Наградата на престижния хотел се връчва на скулптура Румен Панайтов. На тазгодишното възстановено 6-то издание на биеналето се учреди още една награда. Тя се дава DSC_5860от американската галерия "Алфа арт галери" в единство с Дружеството на бургаските художници и галерия "Петко Задгорски". Новоучреденото отличие ще получи първата му носителка - чаровната бургаска художничка Дора Славова.

До няколко дни ще приключи заснемането на 200-те творби, селектирани за участие в едноименната изложба "Приятели на морето". Те ще бъдат включени в англо-български каталог. А самите творби - живопис, графика и скулптура ще бъдат изложени в двете зали на галерия "Петко Задгорски" и в залата на улица "Александровска" №22. За всички ценители на съвременното изкуство от Бургас и гости от страната и чужбина остава възможността да видят на изложбата "Приятели на морето", която се открива на 15 август.