0051

0051

Весела Йорданова: Джаро ще запали коледната елха в Бургас

и Боян Михайлов от 19.00 часа в дома на "Лукойл Нефтохим". Връчването на престижните литературни награди за поезия и проза "Златен пегас" ще се състои на 4-ти декември в заседателната зала на Община Бургас. Кулминацията на тържествата е на празника на града - 6-ти декември. Какви още изненади е приготвила община Бургас, отговорите дава Весела Йорданова - директор "Култура, маркетинг и връзки с обществеността".

- Г-жо Йорданова, започна подготовката на община Бургас за празниците. Какво да очакват тази година?

- Изключително наситена е програмата на общината и тази година. Началото ще бъде дадено на 6-ти декември - Никулден, когато почитаме закрилника на Бургас. Празникът ще запоне с тържествена света литургия, която ще бъде отслужена от сливенския митрополит Йоаникий. Различното тази година е, че тя ще бъде в църквата "Света Богородица". Оттам ще тръгне и литийнито шествие, което ще мине по главната улица "Богориди" и ще стигне до плажа. Заради ремонта на моста, венците и цветята в памет на загиналите моряци ще бъдат хвърлени в морето от брега, а не както традиционно - от моста.

Празникът ще продължи с тържествена сесия на Общинския съвет, на който ще бъдат връчени отличията "Почетен гражданин на Бургас". Миналата година на 6-ти декември открихме уникална изложба с икони на свети Николай Чудотворец. Тази година ще зарадваме бургазлии и гостите на града с изложба на 60 макети на кораби, предоставени от Историческия музей във Варна и частни колекционери от Бургас.

Настроението през целия ден ще се подгрява от улични музиканти, които ще свирят евъргрийни. Ще има четири пункта за рибена чорба и печена риба. До общината ще бъде разположена военна полева кухня, в която ще се раздава рибен курбан, приготвен от моряците от Военноморска база - ВМС. На "Тройката" Ути Бъчваров ще готви рибена чорба и ще раздава риба. Последният пункт ще бъде в комплекс "Меден рудник".

Новото тази година ще бъда книжката - "Вехти бургашки гозби". В нея са включени рецепти, които бургазлии изпратиха за конкурса за стари бургаски ястия, които ще бъдат включени в менюто на ресторанта "100 години назад", който ще бъде изграден на остров "Света Анастасия", след неговата реконструкция. Книжките са отпечатани в тираж от 10 000 бройки и ще се раздават безплатно по улиците на града.

- Стана традиция коледните светлини да се палят вечерта на Никулден. Кой тази година ще продължи традицията и ще натисне копчето, за да грейне града в празнични светлини?

- Тази година това ще направи Михаил Билалов - известен с ролята си на Джаро в телевизионния сериал "Под прикритие". Той ще включи светлините на 15-метровата елха, която се издига на площад "Тройката". В концерта същата вечер ще вземат участие - Деси Добрева, Тони Димитрова, Миро, ансамбъл "Странджа", Държавната опера и филхармонията. Водещ на празничния спектакъл ще бъде Руслан Мъйнов. Концертът ще продължи четири часа, а началото му ще бъде дадено в 18.00 часа.

- Ще бъде ли по-различен тази година Коледния базар на площад "Тройката"?

- До 3-ти декември трябва да бъдат монтирани и да работят всички къщички, в които ще се продават скара и греено вино, сладкиши и печени картофи. Тази година къщичките са с нова визия. На мястото на старата къща на Дядо Коледа тази година ще има нова. Тя отново ще бъде на площад "Тройката", на мястото на фонтана. Върху дървената платформа ще бъде изградена къща около 15 кв.м., която ще представлява всекидневна, украсена за Рождество Христово - с камина, дивани за сядане, много възглавници и плюшени играчки, с които децата да си играят, да се снимат. Там ще има аниматори, които ще ги забавляват.

Кафето на общината ще се превърне в детска коледна сладкарница, където няколко пъти в седмицата аниматори ще забавляват децата и ще им помагат да изработват коледни играчки и картички.

Къщичката, където се продаваха лятото билети за различни спектакли, ще стане второ място за забавления на децата.

Имахме идеята да направим още един коледен базар до фонтана с делфините, където да бъдат поставени четири рибарски хижи, където да се продава само риба. Но за съжаление търговците не проявиха интерес и тази идея ще отпадне.

- Какви нови елементи ще бъдат включени в коледната украса на Бургас?

- Главната улица "Александровска" ще запази почти същия стил от миналата година, за което получихме адмирации от цялата страна, но ще бъде допълнена с нови елементи. Закупуваме детски светещи елени за радост на децата. Ще има коледна украса на "Детелината", на площад "Трапезица".

- Няколко дни след Никулден пристига "Виена Моцарт Оркестра". Готов ли е Бургас за техния спектакъл?

- Бургас винаги е бил готов за класни събития. Билетите са на привършване. Има определен интерес към гостуването им. През целия декември ще има много симфонични концерти, защото и тази музика си има своите почитатели и се възприема добре.