29-05-2014_Press13

29-05-2014_Press13

Водният цикъл на Созопол върви по план

приведем градът в облик, подходящ за посрещане на туристи и комфортен за нас, но сме длъжни да свършим строителните дейности по проекта", каза днес кметът на община Созопол Панайот Рейзи.

Средствата за водния цикъл са европейски. Това е най-големият проект, който изпълнява община Созопол. Договорът за него бе подписан от тогавашния министър на околната среда и водите Нона Караджова и кмета Панайот Рейзи през 2012 г.

Избрани са фирмите, които ще изграждат канално-помпените станции в Черноморец и довеждащите колектори в Черноморец до Причиствателната станция, тъй като тя ще поеме отпадъчните води не само на Созопол и Черноморец. Основният обект в този голям интегриран проект на водния цикъл е Пречиствателната станция. С изграждането на Входно-помпената станция на площадката на Пречиствателната на практика е извървян голям път т.е. изградено е първото механично стъпало на пречистване на отпадъчните води. Към настоящия момент е проектирано довършването на Пречиствателаната станция29-05-2014_Press5 в частта й химическо пречистване и в рамките на месец ще започне строителството. Това е извън курортната зона, така че строителството, след като бъдат съблюдавани някакви норми, ще продължи и до края на годината ще бъде завършен обект.

Избран е и изпълнителят за строителство на обекта на Провлака, готови са проектите за канално помпената станция, ПСОВ Созопол, ВиК на квартал "Мисаря" и квартал "Провлака" в Созопол и три канално помпени станции и колектори в Черноморец, на стойност 900 000 лева. До дни предстои сключване на договор с фирма изпълнител за изграждане на обект "Дълбокоморско заустване", който е на стойност 11 млн. лева. "Над 70 процента от строителните дейности по проекта в Созопол вече са приключени", заяви зам.-кметът Петя Чапевова и добави,че общината вече е получила строително разрешение за системата от помпени станции и колектори в град Черноморец, която е на стоност 14,5 млн. лева.